O viaţă dedicată scenei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

O viaţă dedicată scenei

Eveniment 27 Mai 2010 / 00:00 492 accesări

Jean Constantin s-a născut pe 21 august 1928, la Techirghiol, în judeţul Constanţa. A început să lucreze la Constanţa, ca muncitor normator, unde a cunoscut oameni talentaţi alături de care a înfiinţat o brigadă artistică. Apoi a început să joace la Casa de Cultură, iar din 15 decembrie 1957 s-a înfiinţat secţia de estradă din cadrul Teatrului de Stat din Constanţa, unde actorul a rămas până la ieşirea la pensie.

Marele artist a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, prestaţiile sale bucurându-se întotdeauna de o deosebită popularitate, atât în teatrul de revistă (monologuri, cuplete vesele), cât şi în apariţiile televizate. A jucat în circa 80 de filme, cum ar fi „Baronul Ecluzei\" (1960), „Răzbunarea haiducilor\" (1968), „Zile de vară\" (1968), „Prea mic pentru un război atăt de mare\" (1969), devenind celebru în anii \'70, cu seria de filme de comedie „B(rigada) D(iverse)\", unde a jucat alături de Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dem Rădulescu, Puiu Călinescu şi Iurie Darie, dar şi „Nea Mărin miliardar\" (1979), unde i-a avut colegi pe Amza Pellea, Sebastian Papaiani, Draga Olteanu-Matei, Stela Popescu şi Ştefan Bănică.

Jean Constantin este celebru şi pentru rolul Ismail din „Toate pânzele sus\", de Mircea Mureşan. Printre cele mai recente filme în care a jucat celebrul actor se numără „Poker\" (2010) şi „Supravieţuitorul\" (2008) de Sergiu Nicolaescu, „Roming\" de Jiri Vejdelek (2007), „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii\" (2006) de Cătălin Mitulescu, „Păcală se întoarce\" (2006), „A doua cădere a Constantinopolului\" (1994), „Chiriţa la Iaşi\" (1987), „Iancu Jianu, haiducul\" (1981), „Nea Mărin miliardar\" (1979), „Haiducii lui Şaptecai (1970)\", „Procesul alb\" (1965) etc. Cunoscutul actor a jucat şi pe scena Teatrului Naţional Bucureşti, precum şi în numeroase producţii TV. A obţinut premiul pentru întreaga activitate la Gala Premiilor Gopo din 2008, dar şi premiul special pentru teatru de revistă, acordat de UNITER, în 2003. „Maestrul comediei\" a fost învestit, în 2007, drept Cavaler de Malta al Ordinului „Sf. Ioan\" de Ierusalim, într-o ceremonie desfăşurată la Suceava, iar în 2003, Consiliul Director al Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România i-a acordat o plachetă de aur şi o medalie jubiliară „Magna cum Laudae\". Constănţeanul Jean Badea i-a dedicat acestuia biografia artistică „Omul care aduce hazul\", publicată în 1998.

Din 1999, Jean Constantin este cetăţean de onoare al Constanţei. A fost căsătorit de trei ori, petrecându-şi ultimii ani din viaţă cu Elena Jean. „Pata de culoare\", cum se autointitula maestrul comediei, susţinea că, după o asemenea carieră, nimic nu-l mai impresionează, pentru că nu distincţiile sau premiile TV îi ţin de foame. Ajuns la pensie, spunea că adevăratele valori trăiesc din nişte pensii derizorii.



12