O victorie previzibilă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Editorial

O victorie previzibilă

Politică 08 Martie 2010 / 00:00 329 accesări

Triumful, dacă pot îndrăzni să folosesc acest termen, pe care l-a înregistrat Crin Antonescu la congresul PNL era de aşteptat. Cota sa de popularitate şi de simpatie în interiorul partidului au ajuns la un nivel foarte ridicat. Sunt puţini liberali, în momentul de faţă, ce ar putea concura cu preşedintele reconfirmat în funcţie. Lui Antonescu i se oferă orice ar cere, inclusiv o echipă de conducere, deoarece este charismatic, se încăpăţânează să i se opună lui Traian Băsescu prin orice mijloace şi pare a fi singurul lider capabil să câştige prezidenţialele din 2014, în funcţie de felul în care va evolua şi Victor Ponta, cel mai probabil, principalul său contracandidat la acele alegeri. Totuşi, am reflectat cu atenţie la reproşurile pe care i le-a făcut Ludovic Orban, încercând să citesc printre rânduri…

Aş fi tentat să-i dau dreptate fostului prim-vicepreşedinte PNL când spune că un partid nu se conduce de la televizor. Antonescu are o imagine publică foarte bună şi vorbşte excelent, însă circulă vorba printre liberali că este cam leneş. El continuă să absenteze prea mult din Parlament şi nu ţine legătura suficient cu filialele din teritoriu. Am ciulit urechile în clipa în care l-am auzit pe Orban întrebându-se retoric câtă legitimitate au delegaţii de la congres, în condiţiile în care aproape jumătate dintre filialele liberale nu au decât conduceri interimare, căci n-au apucat să organizeze alegeri locale cu valoare statutară. Din acest punct de vedere, atât PSD, cât şi PD-L, sunt mult mai bine organizate. O asemenea incertitudine administrativă ar putea dăuna grav PNL-ului, mai ales în perspectiva alagerilor locale pe noul sistem uninominal dorit de Băsescu. De aceea a făcut atâta tam-tam şi Viorel Cataramă, cerând intrarea la guvernare în orice condiţii, pentru ca partidul să se poată organiza mai bine în teritoriu şi să aibă mai multă vizibilitate publică. Dar o astfel de tentativă era cu două tăişuri! PNL şi-ar fi erodat imaginea politică într-o perioadă de criză şi ar fi riscat să păţească exact ceea ce a păţit PSD-ul în coaliţia cu PD-L.

Chiar dacă Antonescu personal este bine perceput de alegători, el mai are mari probleme cu organizarea liberalilor, în pofida recentei sale victorii previzibile… Însă am să vă explic mâine ce iluzie îşi fac liberalii.



12