O zi cu ghișee închise în administrație. Urmează greva pe termen nelimitat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Primăriile și Consiliile Județene au suspendat activitatea

O zi cu ghișee închise în administrație. Urmează greva pe termen nelimitat

Administrație 12 Iulie 2016 / 17:25 754 accesări

Angajații din Primăria Constanța nu au întrerupt lucrul, pentru că, oficial, nu s-a strâns numărul necesar de semnături pentru declanșarea grevei

Angajații din Primăria Constanța nu au întrerupt lucrul, pentru că, oficial, nu s-a strâns numărul necesar de semnături pentru declanșarea grevei

Mai multe administrații publice locale din țară au fost blocate, marți, după ce peste 30.000 de angajați din primării și consilii județene au refuzat să lucreze în semn de protest față de veniturile mici în comparație cu volumul mare de muncă. Dacă marți, 5 iulie, angajații din administrația locală au întrerupt lucrul timp de o oră, de data aceasta, marți, 12 iulie, funcționarii, și nu numai, au refuzat să lucreze pe tot parcursul zilei. Protestatarii au spus că administraţia locală e tratată cu „apă, paie şi bătaie“, iar oamenii au ajuns să trăiască precum câinii, cu salariul minim pe economie. Nu toți funcționarii au luat parte la grevă. La nivelul județului Constanța, deși au spus că sunt solidari cu acțiunea de protest, angajații din Primăria Constanța și Consiliul Județean nu au întrerupt lucrul, pentru că, oficial, nu s-a strâns numărul necesar de semnături pentru declanșarea grevei. În realitate, oamenilor le-a fost teamă să nu li se taie din venituri.

Dacă e marți, e zi de grevă generală în administrația publică locală. Pentru a doua săptămână la rând, peste 30.000 de angajaţi din primării și consilii județene și-au întrerupt activitatea în semn de protest față de veniturile mici pe care le încasează în comparație cu volumul mare de muncă. Dacă săptămâna trecută, marți, 5 iulie, angajații din administrația locală au întrerupt lucrul timp de o oră, de data aceasta, marți, 12 iulie, funcționarii, și nu numai, au refuzat să lucreze pe tot parcursul zilei. Sindicaliștii din administrația locală au spus că problema lor este legată strict de veniturile şi salariile foarte mici. „Nu vrem luna de pe cer. Dorim o chestiune corectă: aplicarea legii salarizării unitare. În 2008, s-a tăiat atât din salarii, cât şi din veniturile colaterale. Eu am un venit net de 2.300 de lei. Un debutant a ajuns acum la salariul minim pe economie, din care se scad contribuţiile sociale şi impozitele“, a declarat Dumitru Cherdan, vicepreşedinte al sindicatului Forum. Protestatarii au spus că administraţia publică, în special administraţia publică locală, e tratată cu „apă, paie şi bătaie“. „Am ajuns să trăim ca nişte câini, cu salariul minim pe economie. Venitul este foarte mic şi nu avem niciun alt spor pe lângă cel de bază. Viaţa este foarte grea, toate produsele s-au scumpit, iar salariul nostru a stagnat. Asta ne face să ieşim în stradă“, a declarat un funcționar public. Angajații din administrația publică au spus că sunt discriminați față de cei care lucrează în aparatul administrativ central, unde veniturile au crescut cu până la 70%. Cu salarii mult prea mici în comparație cu volumul uriaș de muncă și o răspundere pe măsură, angajații din administrația locală anunță că, din 19 iulie, vor intra în grevă generală pe termen nelimitat.

ANGAJAȚII DIN PRIMĂRIA CONSTANȚA ȘI CJC, NOTĂ DISCORDANTĂ

Nu toți cei care lucrează în administrație au participat la protest. Mulţi funcţionari din primăriile din ţară nu au aderat la greva din administraţia locală iniţiată de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), oamenii declarând fie că nu au fost înştiinţaţi, fie că nu îşi permit să piardă banii pentru această zi de muncă. Asta pentru că, potrivit legii, funcționarii nu sunt plătiți pentru orele nelucrate. Printre cei care au refuzat să participe la greva de o zi se numără și angajații din Primăria Constanța și Consiliul Județean. Sindicaliștii din Primăria Constanţa au spus că sunt solidari cu acțiunea FNSA, dar nu au putut participa la protest pentru că nu s-a strâns numărul minim de semnături. Potrivit unor surse, multora dintre angajații Primăriei Constanța și Consiliul Județean le-a fost teamă de faptul că, dacă participă la grevă, li se va tăia din salarii.

FUNCȚIONARII, PREGĂTIȚI SĂ IASĂ ÎN STRADĂ

Ceva mai curajoși au fost angajații din primăriile mai mici din județ. Reprezentantul FNSA în județul Constanța, Georgeta Cîrstian, a declarat că 1.254 de angajați din 45 de primării, din totalul de 70, nu au lucrat pe tot parcursul zilei de marți. „Vrem acordarea normei de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică locală acolo unde resursele bugetare permit acest lucru, acordarea voucherelor de vacanţă pentru personalul din administraţia publică locală și acordarea unei creşteri salariale de 25% pentru funcţionarii publici şi personalul contractual din administraţia publică locală. În cazul în care Guvernul nu ține cont de părerea noastră, suntem pregătiți să ieșim în stradă“, a declarat unul dintre angajații Primăriei Medgidia.



12