„A izbuti sau a nu izbuti?”: aceasta este întrebarea pe care şi-o pun personajele lui Slawomir Mrozek în „O zi de vară”. Răspunsul este superfluu, cel puţin aparent, fiind sinonim cu.... sinuciderea, deoarece atât Izbut, cât şi Neizbut decid să facă gestul fatal. Diferă doar mijloacele: un revolver, respectiv o funie. Gândită de Mrozek ca o dramă a omului contemporan, aflat în căutarea sensului existenţial, piesa „O zi de vară”, în viziunea lui Adrian Tamaş, prezentată sâmbătă, în premieră, la Teatrul de Stat, duce spectatorul direct pe tărâmul (tragi)comediei, în ritm de manea şi în aburi de bere. Împleticindu-se, Neizbut şi Izbut îşi fac apariţia pe scenă, decişi să joace ultimul act al existenţei lor.
IZBUT, NEIZBUT ŞI... DAMA Marian Adochiţei joacă rolul Neizbut, individul îngenuncheat de eşecuri, deşi nu-i lipsesc atuurile fizice pentru a plăcea unei femei, motiv pentru care renunţă la haine pentru a-l convinge de cele spuse pe Izbut. Pentru a-şi reda personajul, Adochiţei apelează la resursele comicului său, mina sa de om nefericit, supus eşecului, cântărind aproape tot la fel de mult ca şi replicile sale. Interpretat de Nicodim Ungureanu, Izbut, omul pervertit de succes, căruia totul îi reuşeşte în viaţă, îşi păstrează treaz instinctul de conservare, dovedind încă o dată că totul îi izbuteşte. Între ei se interpune Dama. Întruchipată de Florina Stănculeţ, pe care regizorul o îmbracă în rochie de mireasă, îi pune o sticlă de băutură în mână, punând-o să cânte la karaoke, Dama nu este o vampă. Deşi pare să fie oscilantă, ezitantă, ea se dovedeşte a fi, la final, pragmatică, alegându-se pe sine, de fapt, atunci când îl alege pe Neizbut. Intervenţiile „mute” ale lui Cosmin Mihale, căruia regizorul îi încredinţează rolul de Aghiotant, par să încline balanţa spre reuşită lui Izbut, care doar în aparenţă pare să schimbe rolul cu mai nefericitul şi sincerul său coleg.
COMIC ŞI TRAGIC „Comicul şi tragicul apar în acelaşi spectacol”, perorează, la un moment dat, omul de succes Izbut, replică care se aplică şi unei... „Zile de vară”.
Finalul sugerat publicului adânceşte senzaţia de marasm care străbate spectacolul de la un capăt la altul.
Scenografia creată de Maria Nicola, dar şi proiecţiile video gândite de Andrei Casandra, cel care s-a ocupat şi de jocul de lumini, au redat atmosfera unei... zile de vară, la început sau sfârşit de sezon, având în vedere pustietatea plajei, unde se joacă actul final al piesei lui Mrozek. Muzica spectacolului a fost creată de Andrei Mihai.
„O zi de vară” s-a jucat şi ieri pe scena Teatrului de Stat, rolul lui Neizbut fiind interpretat de Andrei Cantaragiu.