Oaia Dolly a renăscut!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Oaia Dolly a renăscut!

Monden 01 Decembrie 2010 / 00:00 2189 accesări

Acelaşi grup de oameni de ştiinţă din echipa care a clonat-o prima dată pe Dolly, în anul 1996, a realizat un nou experiment genetic, creând patru oi Dolly, copii genetice perfecte ale clonei originale. Primul mamifer clonat dintr-o celulă adultă, oaia Dolly a făcut senzaţie în presa internaţională, atunci când a fost clonată de echipa de cercetători de la Institutul Roslin din Edinburgh, în Scoţia, în 1996. În mass media din întreaga lume, Dolly a devenit o adevărată vedetă, fiind prezentată ca o inestimabilă senzaţie ştiinţifică. Concomitent, mulţi critici au avertizat că savanţii de la Institutul Roslin se joacă cu focul, tehnologia prin care a fost clonată Dolly comportând riscuri majore, putând da naştere la creaturi cu malformaţii, sistem imunitar precar şi care mor prematur. În cazul lui Dolly, aceste critici s-au adeverit. Cercetătorii au fost nevoiţi să o eutanasieze pe Dolly, în 2003, pe când avea doar 6 ani, având în vedere că speranţa medie de viaţă a unei oi este de 10 - 12 ani, iar unele pot trăi chiar şi 20 de ani, pentru a-i curma durerile. Dolly suferea de o boală gravă a plămânilor şi de artrită.

Cele patru clone recent create fac parte dintr-un experiment prin care geneticienii au vrut să descopere dacă tehnica de clonare s-a îmbunătăţit în ultimii ani. Oile clonate sunt identice una cu cealaltă şi cu clona originală. Profesorul Keith Campbell, geneticianul din spatele întregului proiect Dolly, are grijă de cele patru mieluţe într-un laborator al Universităţii Nottingham. “Dolly este vie şi o duce bine. Din punct de vedere genetic, aceste patru oi sunt Dolly!”, a declarat acesta entuziast.

Clonarea oii Dolly a fost un proces lung şi anevoios. Echipa oamenilor de ştiinţă scoţieni a făcut 277 de încercări şi o singură oiţă a supravieţuit: Dolly. De această dată, geneticienii au avut nevoie de doar cinci embrioni din care le-au produs pe cele patru Dolly perfect sănătoase, până în prezent. Cele patru noi Dolly s-au născut în urmă cu trei ani şi jumătate, dar existenţa lor a fost făcută publică abia zilele trecute, când profesorul Campbell le-a prezentat în cadrul unui discurs despre clonare ţinut în faţa Parlamentului European. În ciuda controverselor stârnite şi a tehnologiei care încă nu este 100% sigură, în numeroase ţări clonarea este deja folosită pe scară largă, în agricultură, în cazul celor mai performante animale.

Taguri articol


12