Oameni fără posibilităţi, paravan pentru mafia cărnii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Scut pentru evaziune

Oameni fără posibilităţi, paravan pentru mafia cărnii

Eveniment 19 Martie 2014 / 00:00 2095 accesări

Scandalul “Mafia cărnii”, care a tras un “tun” de 15 milioane de euro, este departe de a se termina. Procurorii Direcţiei pentru Investigarea Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au continuat ancheta, reuşind să stabilească modul în care au acţionat membrii celor două grupări infracţionale specializate în afaceri ilegale cu carne alterată. Potrivit autorităţilor, suspecţii au apelat la o metodă deja consacrată în rândul evazioniştilor: paravanul uman. Ei sunt acuzaţi că au racolat persoane fără posibilităţi materiale, care, în schimbul unor sume modice, erau de acord să fie înfiinţate societăţi comerciale pe numele lor. Ulterior, noii patroni erau convinşi să preia activele altor firme, care funcţionau pentru o scurtă perioadă, în medie două-trei luni. Anchetatorii susţin că toate aceste societăţi erau apoi folosite la efectuarea tranzacţiilor fictive. Pentru a avea control asupra societăţilor înfiinţate pe numele administratorilor-paravan, unul dintre membrii reţelei era împuternicit să efectueze operaţiuni în conturile bancare şi în numele respectivelor firme. „Aceste societăţi comerciale au fost folosite pentru efectuarea de achiziţii intracomunitare din spaţiul Comunităţii Europene, în special Polonia, Cehia, Olanda, Marea Britanie şi Franţa, sau pentru a fi interpuse în circuitele economice, cu scopul de a genera aparenţa de legalitate a operaţiunilor derulate, urmată de comercializarea scriptică a produselor prin mai multe firme controlate de membrii reţelei, destinatarul final fiind SC Michelangelo SRL Cluj-Napoca, administrată de Bogdan-Radu Curticiu”, se precizează în propunerea de arestare formulată pe numele a zece dintre suspecţii reţinuţi, săptămâna trecută, în urma a peste 100 de descinderi imobiliare în Bucureşti şi în 18 judeţe, printre care şi Constanţa.

ARESTAŢI Conform DIICOT, procurorii au început urmărirea penală împotriva a 41 de persoane acuzate de evaziune fiscală, spălare de bani, punere în circulaţie de produse alterate şi trafic de influenţă. Printre suspecţi se numără un poliţist de frontieră, un inspector din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (OJPC) Cluj şi un consilier de la Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară (ANSV). Dintre toţi, doar zece au ajuns în spatele gratiilor. Andrei Sileanu, Sorin Seleşiu, Nicolae Marius Onica şi Cezar Lincă au fost arestaţi de Curtea de Apel Bucureşti, iar Alexei Boţan, Mansour Mah’d, Gheorghe Nică, Nicolae Sandu, Vasile Cucu şi Dorian Botea au fost arestaţi de Tribunalul Bucureşti.

INTERCEPTĂRI Potrivit anchetatorilor, unul dintre capii reţelei evazioniste, Andrei Sileanu, şi-a recunoscut integral faptele şi a descris amănunţit „modul în care, împreună cu ceilalţi inculpaţi, a derulat activităţile infracţionale”. În schimb, Sorin Seleşiu, Nicolae-Marius Onica şi Cezar Lincă au negat implicarea lor în reţeaua infracţională, cu toate că le-au fost prezentate mai multe convorbiri telefonice interceptate de anchetatori din care rezultă clar participarea lor la afacerile ilegale cu carne stricată. Într-una dintre discuţiile purtate de Bogdan-Radu Curticiu, administratorul firmei SC Michelangelo SRL, cu unul dintre complici, acesta spune că poate şterge preţul afişat pe produse înainte ca angajaţii fiscali să vină în control la firma complicelui. Într-o altă conversaţie telefonică interceptată, Sorin Seleşiu îi cere administratorului unei societăţi comerciale din Piatra Neamţ, Ana Drelciuc, să nu recunoască, în faţa organelor fiscale, tranzacţiile făcute. Tot Seleşiu a fost interceptat când a vorbit cu patronul unei firme de la Iaşi, căruia i-a spus că, în momentul în care marfa va ajunge la Iaşi, va fi întocmit şi circuitul documentelor care să ateste achiziţiile/livrările fictive între mai multe societăţi comerciale, „cu scopul de a se ascunde provenienţa intracomunitară a produselor de carne”. În plus, din discuţiile surprinse de anchetatori reiese şi implicarea unui comisar-şef din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Vărşand, Nicolae-Marius Onica. Acesta, susţin procurorii, avea rolul de a asigura tranzitul maşinilor care transportau carne prin punctul vamal, fără a se înregistra sau aplica sigiliul pe mijlocul de transport.

OPINIE Sorin Minea, preşedintele Federaţiei Patronale Romalimenta, a declarat, într-un interviu acordat ziare.com, că firmele evazioniste sunt aceleaşi de ani buni, sunt cunoscute şi, totuşi, nu se atinge nimeni de ele. “Exceptând o mică parte din evaziune, fenomenul e cunoscut, foarte bine contabilizat şi direcţionat: tu ai voie să faci aia, tu ai voie să faci cealaltă. Eu îi rad pe toţi din jurul tău, ca să fii singur pe piaţă, cu condiţia ca tu să-mi dai atât”, a explicat Sorin Minea. El a precizat că a mai văzut acest scenariu în scandalul cărnii de pasăre. “Şi atunci s-a întâmplat la fel. S-a vorbit de evaziune şi, brusc, cineva a găsit o suspiciune de salmonella. Nu s-a confirmat nici azi. Dar tot scandalul de evaziune s-a transformat în scandalul salmonellei de la Călăraşi”, a mai spus preşedintele Federaţiei Patronale Romalimenta.



12