„Oameni și balene. Eroism și tragedie”, o expoziție-eveniment

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În nouă clădire a Delfinariului

„Oameni și balene. Eroism și tragedie”, o expoziție-eveniment

Social 14 Iunie 2016 / 19:27 1272 accesări

Panglica inaugurală a expoziției a fost tăiată de directorul științific al CMSN. dr. Nicolae C. Papadopol și de directorul adjunct al Muzeului Oceanului Mondial din Kaliningrad, Larisa Zubina

Panglica inaugurală a expoziției a fost tăiată de directorul științific al CMSN. dr. Nicolae C. Papadopol și de directorul adjunct al Muzeului Oceanului Mondial din Kaliningrad, Larisa Zubina

Nouă clădire a Delfinariului din cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii (CMSN) a fost „botezată” neoficial, marți, de ploaia torențială care a precedat vernisajul unei expoziții speciale. Natura dezlănțuită nu i-a împiedicat însă pe cei invitați să vină la eveniment, vernisajul desfășurându-se în prezența unui număr impresionant de participanți.

Expoziția propusă spre vizitare se numește „Oameni și balene. Eroism și tragedie”, privind vânătoarea de balene în secolul XX și măsurile actuale de protecție, realizată de Muzeul Oceanului Mondial din Kaliningrad, Federația Rusă. Muzeul rus a fost reprezentat de directorul său adjunct, secretarul științific Larisa Zubina, care i-a înmânat directorului general al CMSN, dr. Adrian Bîlbă, o mulțime de cărți în care se reflectă laborioasa activitate a instituției din Kaliningrad.

De asemenea, în cadrul evenimentului a fost citit un mesaj din partea secretarului de stat Simona Olimpia Negru din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. „Doresc să subliniez că România, în calitate de membru în Comisia Internațională privind Vânătoarea Balenelor, militează pentru protecția acestor mamifere puternice, dar și sensibile, în acest timp”, a precizat Simona Olimpia Negru, în mesajul transmis CMSN.

„AM CONVINGEREA CĂ, ÎNTR-O BUNĂ ZI, HOMO SAPIENS VA DEVENI CU ADEVĂRAT RAȚIONAL”

„Împreună cu Muzeul Oceanului Mondial din Kaliningrad, noi, Complexul Muzeal, trebuie să facem și activități educative. Am organizat această expoziție în noul Delfinariu, care este „botezat” de ploaia de astăzi (n.r. - marți, 14 iunie). Trebuie să aducem în atenție animalele care trăiesc în mare, în special mamiferele. Prin această expoziție prezentăm modalitatea prin care balenele au fost omorâte prin tot felul de metode din dorința omului de a ajunge să domine. Sperăm ca această expoziție să încurajeze dragostea pentru animalele mării. (...) Am convingerea că, într-o bună zi, Homo Sapiens va deveni cu adevărat rațional și va ajunge să îngrijească animalele care asigură echilibru și frumusețe acestei planete”, a spus directorul general al CMSN, dr. Adrian Bîlbă.

„Muzeul Oceanului Mondial din Kaliningrad este o instituție prestigioasă în care veți găsi nava Vityaz, o navă de cercetări a secolului XX, un spărgător de gheață „Krasin”, care reprezintă o pagină a istoriei marilor descoperiri geografice în Antarctica, o navă specială pentru cercetări spațiale... Expoziția pe care au adus-o oaspeții noștri este un eveniment deosebit pentru Constanța, pentru comunitatea științifică de aici, dându-ne posibilitatea de a strânge la un loc oamenii mării”, a spus directorul științific al CMSN. dr. Nicolae C. Papadopol.

Expoziția de la Delfinariu face parte din cadrul unui amplu proiect încheiat între Muzeul Oceanului Mondial din Kaliningrad și CMSN Constanța.

Citește și:

CMSN Constanța, la o expoziție marină din Kaliningrad

Unde au dispărut focile din Marea Neagră?

„30 de ani de la expediţia ruso-română în Antarctica şi pe Creasta Balenelor“



12