EXPLICAȚII, EXPLICAȚII Președintele Traian Băsescu a retrimis legea CAS în Parlament, considerând că aprobarea ei ar avea efecte electorale benefice pentru PSD și în niciun caz pentru că ar fi nesustenabilă, a declarat ieri vicepremierul Liviu Dragnea. „Cum comentăm decizia lui? În niciun mod, pentru că nu e nimic nou și/sau surprinzător. Reducerea CAS este o măsură foarte bună, atât pentru patroni, cât și pentru angajați, care stimulează înființarea de locuri de muncă. Președintele știe foarte bine asta, dar s-a gândit că legea CAS ar avea efecte electorale bune pentru noi și a decis să o retrimită Parlamentului“, a spus Dragnea. Ce se întâmplă acum? Ca și prima dată, legea va fi votată probabil în unanimitate de către Parlament, după care va ajunge pe masa lui Băsescu. De această dată, conform legii, el va fi obligat să o promulge. Tot ce reușește președintele este să întârzie diminuarea fiscalității pe muncă. Iar dacă măsura nu intră în vigoare la 1 octombrie, atunci va intra la 1 ianuarie, dată la care Băsescu nu va mai putea juca rolul lui Gică Contra, pentru că nu va mai fi la Cotroceni. În cel mai bun caz, din 2015 încolo, „va face doar niște ani de închisoare“, a comentat ironic și premierul Victor Ponta.
O ALTĂ MĂSURĂ? Ponta și Dragnea au mai punctat că nu a existat timpul necesar ca în PSD să se discute despre procedura de urmat în acest caz (retrimiterea unei legi în Parlament - n.r.): „Acum, dacă legea CAS a fost retrimisă, să vedem, poate ne gândim la altă măsură. Premierul a spus-o în nenumărate rânduri - este o perioadă de creștere economică și trebuie să facem ceva pentru ca toată lumea să simtă asta“. Totuși, ministrul Muncii, Rovana Plumb, a ținut să sublinieze că reducerea CAS este o măsură corectă și sustenabilă, care nu ar afecta în niciun fel plata pensiilor și salariilor. „Toată clasa politică dorește adoptarea acestei măsuri, cu excepția taberei prezidențiale. Asta trădează intenția opoziției de a relua modelul de austeritate. Dacă ar reveni la guvernare, ne putem aștepta din partea lor la noi tăieri de salarii, creșteri de taxe și concedieri“, a punctat Plumb.
PATRONII, CIRCUMSPECȚI Ce spun însă oamenii de afaceri constănțeni? Ei sunt ceva mai circumspecți, pentru că, deși le plac „răspunsurile“ date de legea CAS, nu pot închide ochii la „întrebările“ aferente. „În România, fiscalitatea pe muncă ajunge la peste 44% din costurile totale. Este un nivel uriaș, printre cele mai mari din regiune. Așadar, o asemenea măsură nu poate să nu fie bună. Dar ce ne facem dacă din 2015 se majorează și salariul minim? Ce luăm pe mere dăm pe pere“, punctează Bogdan Eduard, managerul unei mici firme de imobiliare. La rândul lui, secretarul general al filialei constănțene a Uniunii Generale a Industriașilor din România (UGIR) 1903, Claudiu Octavian Ceti, spune că „angajatorii militează pentru orice diminuare a fiscalității, indiferent că este populistă, necesară, strategică sau impusă“: „De ce nu a aprobat Guvernul reducerea CAS prin Ordonanță de Urgență, așa cum a făcut și cu celelalte măsuri fiscale, asumându-și responsabilitatea?“. Va urma, cu siguranță.