Oamenii de ştiinţă încearcă să prezică intenţiile de acţiune

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Oamenii de ştiinţă încearcă să prezică intenţiile de acţiune

Monden 08 Martie 2007 / 00:00 582 accesări

Scenariile futuriste despre încercările de a preîntîmpina posibile acte de violenţă par să devină realitate în viitorul apropiat. Deocamdată, oamenii de ştiinţă încearcă să prezică doar intenţiile de acţiune. La un laborator din Germania o serie de voluntari sînt introduşi într-un aparat scaner-tomograf şi rugaţi să realizeze nişte acţiuni simple, cum ar fi să decidă dacă să adune sau să scadă două numere sau să aleagă unul din două butoane pe care să apese în timp ce oamenii de ştiinţă din încăperea alăturată încearcă să le citească intenţiile cu ajutorul scanerului.

Pînă în prezent cercetătorii au reuşit să afle intenţiile de mişcare fizică ale subiecţilor înainte să fie transpuse în acţiuni, dar oamenii de ştiinţă de la Centrul Bernstein pentru Neuroştiinţă Computaţională din Berlin susţin că au reuşit să identifice deciziile diferitelor persoane cu privire la acţiuni mentale abstracte, aşa cum sînt în acest caz cele privind adunarea sau scăderea a două numere. Deşi încă în stadiul de început, această tehnică odată ce va fi perfecţionată va putea fi folosităţ într-o sumedenie de domenii, cum ar fi anchetele desfăşurate de poliţie sau asigurarea securităţii pe aeroporturi. Studiul a început cu încercarea de identificare a zonei de creier responsabilă cu intenţiile. Această zona a fost identificată a fi cortexul prefrontal, regiune a creierului ce devine foarte activă în momentele în care subiecţii trebuiau să facă alegeri. După acest pas oamenii de ştiinţă au început să caute diferitele paternuri de activitate cerebrală asociate diferitelor intenţii pentru a le putea recunoaşte.

Oamenii de ştiinţă au folosit de mult timp scanerele-tomograf computerizate pentru a identifica diferite tipuri de activităţi cerebrale, iar cercetătorii americani au realizat recent nişte scanere destinate detectării minciunilor. Acest studiu experimental a început în iulie 2005 şi a fost realizat doar pe un eşantion bine definit de 21 de persoane. Pînă în prezent procentul de identificare corectă a intenţiilor voluntarilor este de 71%, doar cu 21% mai mare decît selectarea aleatorie.

Aceste rezultate reprezintă şi un important semnal de alarmă din punct de vedere moral pentru că la un moment dat tehnicile de citire a gîndurilor ar putea fi folosite de guverne pentru a rămîne la putere, de către corporaţii pentru a-şi vinde produsele sau de şefi în relaţiile de serviciu cu subalternii.

S-au înregistrat suficiente progrese în acest domeniu pentru a-i alarma pe cei ce avertizează asupra problemelor morale legate de abilitatea de a citi gîndurile. Apărătorii libertăţilor civile se tem că asistăm la începutul unei epoci în care tehnologia ce va permite citirea gîndurilor va duce la arestarea diferitelor persoane înainte de a comite crime, scenariu prezentat şi de filmul SF "Minority Report" din 2002. Deja, în prezent, în Marea Britanie este creată o bază de date la nivel naţional în care va fi trecut ADN-ul cetăţenilor britanici pentru a fi detectaţi cei cu predispoziţii pentru violenţă.



12