Oamenii de ştiinţă resping predicţiile despre încălzirea catastrofală

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Oamenii de ştiinţă resping predicţiile despre încălzirea catastrofală

Monden 21 Ianuarie 2011 / 00:00 451 accesări

Mai mulţi experţi americani resping datele publicate de Fondul Ecologic Universal (Fundación Ecológica Universal FEU-US) privind posibila penurie de alimente din cauza încălzirii globale iminente. În opinia lor, grupul de autori condus de Liliana Hisas a calculat greşit ritmul încălzirii globale, atunci când a prezis o creştere în medie a temperaturii climei de pe Terra cu 2,4 grade Celsius, în comparaţie cu epoca preindustrială. ”Încălzirea cu 2,4 grade până în 2020, ceea ce înseamnă o încălzire cu 1,4 grade în următorii 10 ani, este de 6-7 ori mai mult decât în majoritatea predicţiilor în domeniu, fără nicio bază fundamentată”, susţine într-o scrisoare trimisă pe adresa cotidianului ”The Guardian” de climatologul NASA, Gavin Schmidt.

Între altele, autorii raportului amintit susţin că, spre 2020, populaţia de 7-8 miliarde de oameni a Planetei va suferi de o penurie gravă de alimente, care la grâu va fi de 14%, la orez de 11%, iar la porumb de 9%. Acest deficit va fi afectat şi de baza de furaje pentru animale, ceea ce va însemna preţuri mai mari la carne. Oamenii de ştiinţă consideră că previziunile climatice realizate de echipa de la FEU-US ignoră rolul oceanelor de a absorbi căldura, ceea ce, în opinia lor, a şi condus la un rezultat incorect. De partea cealaltă, autorii previziunilor sumbre consideră că dreptatea este de partea lor şi intenţionează să îşi apere legitimitatea supoziţiilor. Unul din co-autorii raportului controversat este Osvaldo Canziani, un fost membru al grupului interguvernamental privind schimbările climatice, care a activat în cadrul unei subunităţi ce a prezis incorect topirea gheţarilor din Himalaya până în anul 2035. Scandalul a costat scump reputaţia acestui grup, care a început să fie acuzat de a fi exagerat în mod deliberat problema încălzirii globale. Această prezicere eronată a fost respinsă într-un final de şeful grupului de experţi, Rajendra Pachauri, într-o declaraţie oficială.

Pe de altă parte, Organizaţia Mondială de Meteorologie a confirmat, ieri, că 2010 a fost anul cu cele mai înalte temperaturi înregistrate vreodată, confirmând o tendinţă semnificativă a încălzirii climei pe termen lung. Anul trecut a fost cel mai cald an înregistrat vreodată, alături de 2005 şi 1998, a precizat agenţia, confirmând un raport preliminar bazat pe o perioadă de zece luni şi publicat la începutul lunii decembrie, la Cancun, în cursul conferinţei Naţiunilor Unite privind încălzirea climatică.



12