„Oamenii înaintea profitului“: Zeci de mii de persoane au protestat împotriva TTIP

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Oamenii înaintea profitului“: Zeci de mii de persoane au protestat împotriva TTIP

Externe 08 Mai 2016 / 17:08 631 accesări

Zeci de mii de persoane au manifestat, duminică, pe străzile Romei, împotriva Acordului de Comerț și Parteneriat Transatlantic, TTIP, dintre UE și SUA, care, cred protestatarii, va împinge Europa în ”sclavia capitalistă”. Demonstranții s-au adunat în Piața San Giovanni din capitala Italiei, afișând numeroase bannere anti-TTIP pe care se putea citi ”Puii americani plini cu hormoni pe mesele noastre? Opriți TTIP! Oamenii înaintea profitului”. Protestatarii cred că acordul va duce la o deteriorare a agriculturii, dar și a calității serviciilor și muncii, în general. Motivele ar fi, în primul rând, accelerarea privatizării și, în al doilea rând, faptul că marile corporații multinaționale vor conduce guvernele europene, a explicat Loretta Boni, participantă la protestul din Roma, pentru jurnaliștii de la Russia Today. Pe alte bannere stătea scris ”NATO și TTIP ne înlănțuie cu războaiele! NU TTIP! NU NATO!”.

Acordul comercial dintre UE și SUA a fost vehement contestat de europeni, care au ieșit pe străzile din Germania, Belgia și Spania să protesteze. Cel mai recent sondaj realizat în Germania de ARD arată că 70% din germani se opun acordului TTIP. Acest rezultat constituie o scădere masivă comparativ cu rezultatele unui sondaj similar, realizat în 2014, când doar 55% din nemți priveau negativ acordul. Declinul entuziasmului este încă și mai accentuat în SUA, în ciuda presiunilor exercitate de administrația Obama, la final de mandat. Doar 18% din americani cred că TTIP este un acord bun, față de 53% care credeau acest lucru în anul 2014.

Susținătorii acordului cred că acesta va crea cea mai mare zonă de comerț liber, care va conduce la o piață de desfacere mai integrată, în beneficiul micilor afaceriști, ducând totodată și la reducerea taxelor la comercializarea mărfurilor. Criticii, în schimb, susțin că TTIP va pune interesele corporatiste înaintea națiunilor și muncitorilor, dându-le posibilitatea să se extindă și să absoarbă micile afaceri de pretutindeni. Nu în ultimul rând, criticii se declară îngrijorați de organismele modificate genetic comercializate de companiile americane, în detrimentul reglementărilor europene în această direcție. Și secretomania care înconjoară negocierile dintre UE și SUA în privința încheierii acestui acord a nemulțumit europenii. Greenpeace Olanda a publicat o serie de dezvăluiri din acordul transatlantic, sugerând că protecția climei, locurile de muncă, siguranța alimentară și dreptul la intimitate online vor avea de suferit din cauza TTIP. WikiLeaks a anunțat deja că oferă o recompensă de 100.000 de euro oricui dezvăluie detalii din acordul UE - SUA.



12