Oamenii nu ar face schimbări radicale în stilul lor de viaţă, cum ar fi renunţarea la consumul de carne de vită sau la călătoriile cu avionul, pentru a diminua efectele încălzirii globale şi a salva planeta, potrivit unui studiu britanic. Experţii sînt de părere că este esenţial ca oamenii să fie motivaţi să îşi schimbe stilul de viaţă pentru a determina reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Energia folosită în locuinţe şi pentru transportul de persoane este responsabilă de producerea a peste 40% din emisiile de dioxid de carbon, principalul gaz responsabil de încălzirea climatică, în Marea Britanie. Totodată, 18% din emisiile de gaze cu efect de seră sînt provocate de producţia de carne.
Un sondaj realizat în rîndul a 15 bărbaţi şi a 15 femei care locuiesc în centrul Londrei a scos la iveală faptul că toţi erau dispuşi să facă mici schimbări în stilul lor de viaţă pentru a proteja mediul, de exemplu, să înceapă să recicleze obiecte, dar numai cîţiva ar fi putut să îşi modifice fundamental comportamentul. Toate femeile care au fost intervievate au spus că fac eforturi pentru a reduce consumul de energie, comparativ cu 60% dintre bărbaţii chestionaţi. Totodată, 70% dintre bărbaţi au spus că nu sînt dispuşi să îşi schimbe stilul de viaţă faţă de 10% dintre femei. Sînt mai multe şanse ca oamenii să se simtă încurajaţi să facă mari schimbări dacă sînt abordaţi prin prisma laturii lor altruiste decît dacă se apelează la grijile lor financiare, iar oamenii din publicitate pot juca un rol important în modelarea unor stiluri de viaţă ecologice.
Reducerea emisiilor de carbon este însă imperativă. Experţii organizaţiei World Wide Fund for Nature (WWF), prezenţi la Conferinţa asupra Climei Globale, ce se desfăşoară la Geneva pînă pe data de 4 septembrie, au avertizat că aproape un sfert din populaţia lumii este ameninţată de inundaţiile provocate de topirea gheţurilor din Arctica. În 2010, nivelul oceanelor planetei va creşte cu peste un metru, punînd în pericol populaţiile care trăiesc în regiunile de coastă. În prezent, Arctica se încălzeşte de două ori mai repede decît Terra în ansamblul ei, ceea ce reprezintă o ameninţare pentru întreaga planetă. Terra pare să se confrunte cu un proces de neevitat.
Pe măsură ce întinderile de gheaţă scad şi suprafeţele oceanice se măresc, cantitatea de energie solară absorbită se va mări, provocînd o creştere şi mai mare a temperaturilor. În plus, încălzirea climei determină eliberarea unor mari cantităţi de metan şi de alte gaze cu efect de seră în regiunile polare, în condiţiile în care, pînă în prezent, aceste gaze erau captive în gheaţă. Acest fenomen contribuie, la rîndul lui, la accelerarea procesului de topire a gheţurilor arctice. “Nu putem să spargem această spirală infernală a efectelor retroactive periculoase ale sistemului climatic global decît prin reducerea drastică a emisiilor de gaze cu efect de seră, pentru a reuşi să menţinem încălzirea planetei sub pragul de 2 grade Celsius”, a explicat Patrick Hofstetter, reprezentant WWF. Pentru a atinge acest obiectiv, ţările industrializate trebui să reducă emisiile de dioxid de carbon cu cel puţin 40% pînă în anul 2020. În această chestiune, şefii de state şi de guverne trebuie să ajungă la un numitor comun în luna decembrie, cînd va avea loc o reuniune internaţională ce va fi găzduită de Copenhaga. Noul acord asupra climei urmează Protocolului de la Kyoto, ce va expira în 2013.