Obama a anunțat crearea unei noi rezervații naturale, în Oceanul Atlantic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Obama a anunțat crearea unei noi rezervații naturale, în Oceanul Atlantic

15 Septembrie 2016 / 22:22 541 accesări

Președintele american, Barack Obama, a anunțat joi, în timpul unui summit internațional pe tema oceanelor, crearea unei rezervații naturale în Atlantic, pentru a proteja specii și ecosisteme amenințate, la câteva săptămâni după numirea unei alte zone protejate, imense, în inima Oceanului Pacific.

De la venirea sa la putere în urmă cu aproape opt ani, Obama a protejat mai multe spații naturale decât oricare dintre predecesorii săi. El s-a folosit de Antiquities Act, o lege semnată în 1906 de Theodore Roosevelt, un susținător înfocat al prezervării resurselor naturale.

"Oceanul se confruntă cu noi amenințări", a declarat președintele american, invocând în special schimbările climatice, în scrisoarea ce anunță această inițiativă, care ar trebui, potrivit Casei Albe, să fie urmată de multe alte țări, relatează France Presse. El a făcut apel la o mobilizare internațională viguroasă și rapidă în favoarea oceanelor, ''de la care cerem prea mult''.

Referindu-se la rolul primordial al oceanelor pentru "economia noastră, politica noastră externă, securitatea noastră națională, dar și pentru ceea ce suntem", președintele american, care se pregătește, la 55 de ani, să părăsească puterea, a subliniat că această problemă a fost una personală pentru el.

"Am crescut în Hawaii, oceanul este minunat acolo. Ideea că oceanul cu care am crescut nu este ceva ce pot transmite copiilor și nepoților mei este inacceptabil, de neimaginat", a afirmat el.

Noua rezervație anunțată joi, numită ''Northeast Canyons and Seamounts Marine National Monument'' și situată în largul coastelor New England (Noua Anglie, regiune din Statele Unite), este prima stabilită în Atlantic de către un președinte al SUA.

Aceasta se va întinde pe aproximativ 12.700 km2 și va proteja în special mai multe specii de balene și țestoase marine precum și coralii de apă adâncă, potrivit Casei Albe. Pescuitul industrial va fi interzis, chiar dacă o perioadă de tranziție de șapte ani este prevăzută pentru crabi și homari.

Deși reprezentanții sectorului pescuitului și-au exprimat nemulțumirea, mai multe ONG-uri au salutat un pas important. "Această decizie istorică (...) va permite păstrarea marii diversități a vieții marine, dar va fi benefică și economiei Noii Anglii", a declarat Rhea Suh, președinta Consiliului de Apărare a Resurselor Naturale.

Zona a făcut obiectul multor explorări științifice care au permis descoperirea a trei canioane submarine mai adânci decât Marele Canion (Arizona), precum și a patru munți subacvatici care formează un refugiu prețios pentru multe specii rare și pe cale de dispariție.

Cu prilejul acestui summit consacrat protejării oceanelor, numit ''Our Ocean Conference 2016", care reunește reprezentanți din aproximativ 90 de țări, oameni de știință și ONG-uri, Marea Britanie și-a anunțat, la rândul său intenția de a dubla în teritoriile sale de peste mări suprafața de zone marine protejate, astfel încât totalul acestora să ajungă la aproximativ 4 milioane de km2.

În urmă cu mai puțin de o lună, Obama a anunțat crearea celei mai mari rezervații marine din lume, în jurul arhipelagului Hawaii, locul unde s-a născut. Această imensă arie protejată, unde este interzis pescuitul industrial, adăpostește aproximativ 7.000 de specii marine, inclusiv balene albastre, albatroși cu coadă scurtă, broaște țestoase sau foci-călugăr de Hawaii. Aceasta acoperă 1,51 milioane km2, pe o mare parte din Pacific.



12