Deşi, la preluarea mandatului, mulţi au sperat că Barack Obama va fi... preşedintele păcii, acesta a aprobat raiduri ale aviaţiei americane în şapte ţări, în cei şase de când se află la Casa Albă, relatează ”The Independent”. Opoziţia faţă de războiul din Irak i-a adus lui Barack Obama o parte dintre voturile cu care a fost ales preşedinte al SUA, dar şi Premiul Nobel pentru Pace, în 2009. Comitetul Nobel norvegian a decis să-i acorde premiul lui Obama la doar nouă luni de la preluarea mandatului, într-un moment în care liderul american se pregătea să decidă intensificarea eforturilor de război în Afganistan.
Faimosul discurs susţinut de Barack Obama în 2009, la Universitatea din Cairo, unde preşedintele american a vorbit despre ”un nou început între SUA şi musulmanii din întreaga lume”, i-a făcut pe mulţi să spere că va fi un altfel de preşedinte, după mandatul controversat al precedecesorului său, George W. Bush. Cu toate acestea, după şase ani la Casa Albă, Barack Obama a aprobat operaţiuni militare în Irak, Afganistan, Pakistan, Somalia, Yemen, Libia şi, cel mai recent, în Siria. De altfel, Biroul pentru Jurnalism de Investigaţie (BJI) arată că administraţia Obama a decis, în cinci ani, lansarea a peste 390 de raiduri cu avioane fără pilot în Pakistan, Yemen, Somalia, de opt ori mai multe decât cele lansate în mandatul fostului preşedinte George W. Bush.
Coaliţia a efectuat, miercuri seara, noi atacuri aeriene împotriva grupării Stat Islamic în Siria, a anunţat Pentagonul, precizând că atacurile au vizat câmpuri petroliere care serveau la finanţarea jihadiştilor. Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, de asemenea, au participat la atacuri, au precizat oficiali americani.
REZOLUȚIE ONU Toţi cei care-şi părăsesc ţara pentru a lupta alături de membrii grupării Statul Islamic vor fi acuzaţi de acte criminale. Acest lucru este prevăzut în rezoluţia adoptată miercuri seară în Consiliul de Securitate al ONU, la iniţiativa preşedintelui SUA. Rezoluția este, însă, doar o jumătate de victorie pentru Barack Obama. Documentul prevedea inițial ca țările să nu permită locuitorilor lor să meargă în războaiele altora, pe teritoriul altor state, în principal în cadrul unor organizații criminale.
Un alt obiectiv era ca oamenii să nu poată participa la aceste războaie nici măcar din punct de vedere financiar, să se considere act terorist inclusiv participarea la finanțarea lor. Barack Obama dorea ca acestea să fie interdicții, iar statele ONU să fie obligate să le respecte. Rusia s-a opus însă, iar textul a fost schimbat încât interdicțiile să se transforme într-o recomandare ca țările să pună aceste interdicții în legislația națională.
RUSIA, PE LOCUL 2 ÎN TOPUL AMENINȚĂRILOR ENUMERATE DE OBAMA Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat, miercuri seara, că preşedintele american a vorbit, în discursul susţinut la Adunarea Generală a ONU, despre cele mai importante ameninţări, plasând pe locul 2 agresiunea rusă. Potrivit ministrului rus, ”virusul Ebola ocupă primul loc în acest top prezentat de Obama, iar agresiunea rusă în Europa se află pe locul 2. Deja, pe locul 3 se situează gruparea Stat Islamic şi alţi terorişti din Orientul Mijlociu. De asemenea, mi s-a părut ciudat că Obama a afirmat în repetate rânduri că securitatea în întreaga lume a fost consolidată”. Referindu-se la situaţia din Ucraina şi sancţiunile împotriva Rusiei, Lavrov a menţionat că ”sancţiunile sunt o problemă a SUA, iar situaţia din Ucraina este o problemă a ucrainenilor”.
ATENTATE CU HAINE ÎMBIBATE ÎN EXPLOZIV Gruparea Khorasan, formată din membri de rang înalt ai reţelei al-Qaida dislocaţi în Siria şi vizată, marţi, de raidurile americane în regiunea Alep, pregătea atentate cu dispozitive nemetalice, precum haine îmbibate în material explozibil, relatează CNN. Un oficial american susţine că există indicii că aceste comploturi ale grupării erau într-un stadiu avansat. El susţine că militanţii au obţinut materiale şi lucrează la noi dispozitive explozive improvizate, greu de detectat, inclusiv dispozitive electronice obişnuite şi obiecte care pot fi luate la bordul avioanelor, cum ar fi articolele de toaletă. Comunitatea serviciilor de informaţii a descoperit comploturi ale Khorasan împotriva SUA în ultimele săptămâni, a declarat o sursă din cadrul serviciilor secrete pentru CNN. Sursa nu a specificat o ţintă anume, dar a afirmat că aceste comploturi ar implica o bombă realizată din dispozitive nemetalice sau un dispozitiv nemetalic, precum un tub de pastă de dinţi sau haine, îmbibat cu material explozibil.
Existenţa grupării Khorasan a fost recunoscută public abia săptămâna trecută, când directorul comunităţii americane de informaţii, James Clapper, a declarat că aceasta operează în Irak şi Siria, cu accent pe exportarea terorismului în Occident.