Obama, acuzat că a forţat UE să ia măsuri împotriva Rusiei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Obama, acuzat că a forţat UE să ia măsuri împotriva Rusiei

Externe 07 Octombrie 2014 / 00:00 346 accesări

Războiul continuă în Ucraina, dar și pe planul declarațiilor. Ieri, ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, l-a acuzat pe preşedintele SUA că a forţat UE să adopte sancţiuni împotriva Rusiei. Ministrul rus susţine că o dovadă în acest sens o reprezintă declaraţiile vicepreşedintelui american, Joe Biden, din 2 octombrie, de la Harvard, care a vorbit despre reticenţele ţărilor UE de a lua măsuri economice împotriva Rusiei. ”Este adevărat că europenii nu voiau să facă acest lucru. Dar, încă o dată, SUA şi preşedintele Obama au fost cei care au insistat, cei care au făcut reproşuri de mai multe ori Europei, pentru ca aceasta să ridice capul şi să adopte măsuri economice pentru a impune costuri Rusiei”, a declarat Biden în cadrul discursului la Harvard.

De la începutul crizei ucrainene, UE şi SUA au impus în mai multe reprize sancţiuni Rusiei, pe care o acuză că alimentează conflictul din estul Ucrainei. Rusia a ripostat decretând un embargo asupra importurilor de produse alimentare provenind din ţările care i-au impus sancţiuni. Această decizie a Moscovei a provocat imediat creşterea preţurilor în Rusia şi o scădere a rublei.

MĂRINIMIE Ministrul rus al Energiei, Aleksandr Novak, a declarat ieri că Rusia consideră necesar să reia livrarea de gaze către Ucraina, pentru a ajuta statul să treacă sezonul rece cu bine. La ultima rundă de consultări dintre Rusia, UE și Ucraina, din 26 septembrie, s-a luat în discuție reluarea livrărilor de gaze naturale, fiind evocat atunci un ”plan de iarnă” eșalonat până la sfârșitul lunii martie 2015. Acest plan presupune ca Ucraina să plătească în acest an 3,1 miliarde de dolari din datoria pe care o are la gazele ruse livrate. În schimb, Gazprom se angajează să livreze Ucrainei 5 miliarde de metri cubi de gaz la prețul de 385 de dolari pe mia de metri cubi. Livrările de gaze către Ucraina au fost întrerupte la mijlocul lui iunie, după ce puterea de la Kiev a refuzat prețul impus de Gazprom, asta după ce a acumulat o datorie de 5,3 miliarde de dolari.

DRONE PENTRU RESPECTAREA ARMISTIȚIULUI Primele două avioane fără pilot care supraveghează respectarea armistiţiului în estul Ucrainei au sosit ieri în această ţară, a anunţat Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE). Organizaţia, însărcinată de către beligeranţi să monitorizeze aplicarea armistiţiului semnat luna trecută, intenţionează să mobilizeze în total patru drone care să survoleze atât frontiera dintre Rusia şi Ucraina, cât şi zonele de luptă, a declarat Michael Bociurkiw, purtător de cuvânt al OSCE. Aceasta are în prezent 80 de observatori în estul Ucrainei, un număr pe care organizaţia speră să-l poată dubla rapid.

Semnat pe 5 septembrie, la Minsk, armistiţiul din estul Ucrainei a fost încălcat în foarte multe rânduri, în principal în zona aeroportului din Doneţk, cel mai important oraş aflat pe mâna separatiştilor pro-ruşi. Cel puţin 80 de militari şi civili au fost ucişi de atunci şi până în prezent. Kievul şi Occidentul acuză Rusia că oferă ajutoare separatiştilor, trimiţând trupe şi armament pe teren. În afară de avioane fără pilot OSCE, ministrul francez al Apărării, Jean-Yves Le Drian, a anunţat duminică faptul că Franţa şi Germania vor trimite şi ele, la faţa locului, drone, în zilele următoare. Bociurkiw a mărturisit că nu ştie dacă aceste avioane vor zbura în cadrul misiunii OSCE sau separat.



12