Candidatul republican la preşedinţie, Mitt Romney, l-a atacat, marţi, pe preşedintele Barack Obama şi anturajul său, considerându-i responsabili de scurgeri de informaţii confidenţiale către presă. ”După ce au fost transmise jurnaliştilor detalii ale operaţiunii secrete împotriva lui Osama bin Laden, secretarul Apărării, Robert Gates, a mers în aripa de vest a Casei Albe şi i-a spus echipei Obama să tacă”, a afirmat Mitt Romney, într-un discurs susţinut la Reno, în faţa asociaţiei Veteranilor de Război (VFW). ”Era în joc viaţa militarilor americani. Dar, în mod surprinzător, administraţia nu şi-a schimbat metodele. Au existat scurgeri de informaţii şi referitor la alte operaţiuni secrete”, a adăugat Romney. Acesta a subliniat că unii democraţi, printre care şi preşedinta Comisiei pentru Informaţii din cadrul Senatului, Dianne Feinstein, şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la aceste scurgeri de informaţii. Mitt Romney a citat o declaraţie a lui Feinstein, care ar fi spus: ”În opinia mea, Casa Albă ar trebui să înţeleagă că unele dintre aceste informaţii provin din interior”. Marţi însă, Feinstein a reacţionat exprimându-şi regretul că afirmaţiile sale au fost folosite pentru a-l ataca pe preşedintele Obama. Ea s-a declarat dezamăgită de declaraţia lui Mitt Romney şi a dat asigurări că Obama este îngrijorat de aceste scurgeri de informaţii. În discursul său, Romney a calificat drept ”demn de dispreţ” faptul de a transmite informaţii secrete presei. ”Este o trădare a interesului nostru naţional. Acest lucru ne pune în pericol personalul aflat pe teren”, a declarat acesta, cerând o anchetă rapidă şi cerând preşedintelui să dea socoteală în acest sens. Mitt Romney a promis că, dacă va fi ales, ”Casa Albă nu va difuza informaţii confidenţiale pentru a-şi crea avantaje politice”.
Departamentul Justiţiei a deschis două anchete penale, luna trecută, în urma unui scandal în Congres, provocat de scurgeri de informaţii considerate confidenţiale. Membri ai Congresului au criticat divulgarea către ”New York Times” a unor informaţii potrivit cărora, Obama ar fi responsabil pentru intensificarea atacurilor informatice împotriva programului nuclear iranian, după descoperirea în 2010 a virusului Stuxnet. Alte scurgeri de informaţii au fost legate de atacuri cu avioane fără pilot în Yemen şi Cornul Africii. Întrebat despre acest subiect, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, a reafirmat că ”Obama nu tolerează scurgerile de informaţii şi problemele legate de această temă fac obiectul unei anchete a unor magistraţi federali experimentaţi”.
SUSPICIUNI Mai mulţi ofiţeri americani l-au acuzat, marţi, pe unul dintre responsabilii militari americani de rang înalt în Afganistan că a încercat să ascundă un scandal dintr-un spital militar din Kabul, cu scopul de a nu transmite veşti rele înainte de alegerile din SUA. În 2010, mai mulţi ofiţeri americani şi-au arătat îngrijorarea faţă de o deturnare de fonduri la spitalul militar Dawood din Kabul, administrat de afgani, precum şi de o lipsă de tratament pentru răniţii din armata afgană. O comisie de supraveghere din Camera Reprezentanţilor a audiat, marţi, mai mulţi ofiţeri care au afirmat că au fost descurajaţi, începând cu 2010, să sesizeze serviciile de inspecţie generală ale Pentagonului despre problemele de la acest spital, de către generalul William Caldwell, care conducea misiunea de antrenare a forţelor NATO în Afganistan (NTM-A). Această acuzaţie adusă generalului Caldwell, care se referă la perioada alegerilor parlamentare din noiembrie 2010, a agitat spiritele aleşilor democraţi şi republicani în acest nou an electoral. Mai mulţi militari afgani au murit în acest spital, de malnutriţie şi lipsă de tratament, în condiţii care aminteau de Auschwitz. Fondurile alocate funcţionării acestui spital, în special pentru achiziţia medicamentelor, au fost cheltuite de două ori mai rapid decât într-un spital american asemănător, din cauza corupţiei. Caldwell s-a apărat susţinând că a fost în favoarea unei anchete în acest spital, dar care ar fi trebuit să fie condusă de responsabili afgani.
ELECTORAT DEZAMĂGIT Preşedintele american, Barack Obama şi adversarul său republican, Mitt Romney, par să sufere, în rândul opiniei publice, consecinţele publicităţii negative la care recurg echipele lor, din luna mai. Potrivit ultimului sondaj de opinie NBC/Wall Street Journal (WSJ), 43% dintre alegători au o opinie personală negativă (dintre care 32% extrem de negativă) despre liderul democrat în exerciţiu, în timp ce Romney, fost guvernator de Massachusetts, este văzut defavorabil de 40% dintre alegători (24% au o opinie extrem de negativă despre el). Potrivit specialistului în sondaje republican Bill McInturff, astfel de scoruri negative sunt fără precedent în epoca modernă. Cotidianul ”Wall Street Journal” arată că ”Obama şi Romney au bombardat alegătorii cu un volum fără precedent de campanii prin care se atacă reciproc”. În momentul în care şomajul nu dă semne de scădere, sondajul împrumută şi o notă de angoasă a alegătorilor americani faţă de viitorul ţării lor: 60%, o creştere cu două puncte în raport cu luna mai, apreciază că SUA sunt pe calea cea proastă, doar 32% afirmând că merg în direcţia bună. Potrivit sondajului, doar 36% dintre americanii intervievaţi au încredere în Obama pentru a ameliora economia, în timp ce 43% îl preferă pe Romney. Dar preşedintele în exerciţiu se plasează mai bine decât adversarul său în privinţa politicii externe, a sănătăţii, a dosarului afgan, a impozitelor şi imigraţiei. Sondajul îi conferă, de asemenea, un avantaj lui Obama în faţa lui Romney dacă alegerile din 6 noiembrie ar avea loc astăzi: 49% dintre alegătorii intervievaţi ar vota pentru a-i oferi un al doilea mandat, iar 43% pentru a-l înlocui cu candidatul republican. Această diferenţă este încă la limită, având în vedere marja de eroare de plus sau minus trei puncte, la fel cum era şi în mai, când Obama era creditat cu 47% din voturi, faţă de 43% adversarul său.