Obama ar putea pierde din popularitate din cauza problemelor economice

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Obama ar putea pierde din popularitate din cauza problemelor economice

Externe 08 Noiembrie 2008 / 00:00 530 accesări

Eventualul succes al lui Barack Obama ca preşedinte al SUA ar putea depinde de disponibilitatea lui de a combate problemele economice pe termen lung, chiar şi cu riscul unei încetiniri a ritmului economiei, care ar putea să-i afecteze popularitatea, comentează “New York Times” în ediţia electronică.

Victoria de marţi a lui Barack Obama în alegerile prezidenţiale americane a reprezentat, în mai multe feluri, o repetare a istoriei din urmă cu 28 de ani, cînd republicanul Ronald Reagan a cîştigat scrutinul. Ambii au fost aleşi într-un an în care recesiunea a afectat popularitatea preşedintelui în exerciţiu. Barack Obama va prelua funcţia de preşedinte al SUA într-o perioadă de recesiune care afectează cele mai dezvoltate ţări. Stimularea economiei va reprezenta cu siguranţă o prioritate, existînd şanse ca în acest an, Congresul să ia anumite decizii. Succesul sau eşecul administraţiei sale ar putea fi însă determinat de cît de bine se ocupă de problemele pe termen lung cu care se confruntă ţara, mai degrabă decît de viteza cu care se încheie recesiunea. Anumiţi specialişti i-au recomandat lui Barack Obama să direcţioneze mai multe fonduri către infrastructură, pentru repararea drumurilor, a podurilor şi a sistemelor de canalizare, o modalitate pentru a stimula economia şi de a crea locuri de muncă. Reagan a optat pentru reducerea taxelor şi, în acelaşi timp, i-a permis preşedintelui Rezervei Federale, Paul Volcker, în prezent consilier al lui Obama, să atace inflaţia prin creşterea consistentă a ratei dobînzilor. Aceste măsuri au afectat iniţial popularitatea lui Reagan, dar în final, economia s-a stabilizat şi el a fost reales la Casa Albă.

Barack Obama a început să-şi formeze deja echipa alături de care va conduce SUA, la două zile după cîştigarea alegerilor, în contextul desfăşurării a două războaie şi al unei crize economice grave. Preşedintele în exerciţiu, George W. Bush, se va întîlni luni, la Casa Albă, cu succesorul său, pentru a discuta despre problemele actuale cu care se confruntă ţara. Echipa lui Obama a anunţat joi că primul preşedinte afroamerican ales de SUA va susţine vineri, la Chicago, în statul Illinois, prima sa conferinţă de presă după victoria la alegerile prezidenţiale, alături de principalii săi consilieri economici. Reprezentantul în Congres al statului Illinois, Rahm Emanuel, în vîrstă de 48 de ani, un apropiat al lui Obama, va fi viitorul şef al cancelariei de la Casa Albă. “Anunţ această nominalizare în primul rînd pentru că şeful cancelariei este primordial pentru capacitatea unui preşedinte şi a unei administraţii de a realiza un program”, a precizat Obama. “Rezolvarea provocărilor economice va fi prioritatea centrală a administraţiei. Vreau să fac tot ceea ce pot pentru a ajuta să aducem schimbarea de care America are nevoie. Avem mult de lucru iar americanii au trimis un mesaj clar: trebuie făcut”, a declarat viitorul şef al cancelariei prezidenţiale, într-un comunicat dat publicităţii împreună cu cel al lui Obama. Rahm Emanuel, uneori catalogat de adversarii săi republicani drept “grosolan”, este un bun cunoscător al chestiunilor politice de la Washington şi al mecanismelor de la Casa Albă, după ce a fost consilier politic în timpul mandatului lui Bill Clinton. Şeful cancelariei Casei Albe este unul dintre consilierii apropiaţi ai preşedintelui. Acesta decide dacă pune sau nu o persoană în legătură cu preşedintele şi contribuie la elaborarea politicii guvernamentale. Potrivit echipei lui Obama, numele secretarului general al Trezoreriei va fi anunţat în zilele următoare. Patru persoane sînt avute în vedere pentru a ocupa această funcţie: doi foşti secretari ai Trezoreriei din timpul preşedintelui Clinton, Lawrence Summers, care predă la Universitatea Harvard şi Robert Rubin, director al băncii Citigroup, preşedintele Rezervei Federale din New York, Timothy Geithner şi fostul preşedinte al Rezervei Federale americane, Paul Volcker.

Obama a primit, joi, primul raport zilnic al CIA despre situaţia din întreaga lume şi despre pericolele care ameninţă SUA. Acest raport ultrasecret este rezervat în exclusivitate preşedintelui. Obama a văzut pentru prima oară acest raport la sediul securizat al poliţiei federale (FBI) din Chicago. În cursul zilei de joi, acesta a vorbit la telefon cu nouă lideri: preşedintele francez, mexican, sud-coreean, dar şi premierii australian, britanic, canadian, german, israelian, japonez, care i-au trimis mesaje de felicitare. Preşedintele ales ar putea merge în Hawaii cu familia sa, în decembrie, pentru a aduce un omagiu bunicii sale, decedată la vîrsta de 86 de ani, chiar înaintea alegerilor prezidenţiale, a anunţat cotidianul “Star Bulletin” din Honolulu. Potrivit postului ABC News, principalul strateg al lui Obama din timpul campaniei, David Axelrod, ar fi acceptat un post de înalt consilier în cadrul administraţiei Obama. ABC News a mai precizat că Robert Gibbs, directorul de comunicare al campaniei lui Obama, ar putea deveni purtătorul de cuvînt al Casei Albe, iar Arnold Schwarzenegger ar putea deveni secretarul pe probleme energetice al administraţiei Obama, chiar dacă este republican.



12