Senatul SUA a blocat, marţi, dezbaterea unui proiect al Casei Albe pentru crearea de locuri de muncă, în valoare de 447 de miliarde de dolari, însă preşedintele Obama a anunţat că ”votul din Senat nu înseamnă sfârşitul luptei” şi a anunţat că va include prevederile pachetului respins marţi în mai multe proiecte de lege care ar putea fi adoptate separat. ”În următoarele zile, congresmanii trebuie să decidă dacă trebuie să-i readucem în activitate pe profesori, constructori, poliţişti şi pompieri. Trebuie să decidă dacă trebuie să protejăm reducerile de impozite pentru proprietarii de firme mici şi pentru americanii din clasa de mijloc sau să protejăm scutirile de impozite pentru milionari şi miliardari”, a declarat Obama. Republicanii se opun categoric unei prevederi care vizează o suprataxă de 5,6% pentru veniturile anuale ce depăşesc un milion de dolari. Liderii republicani au acuzat Casa Albă că se angajează, din motive politice, într-un ”război de clasă”.
PROTESTE LA MILIARDARI ACASĂ Câteva sute de manifestanţi anti-Wall Street au participat, marţi, în Manhattan, la un marş cu opriri în faţa locuinţelor mai multor miliardari din New York. Protestatarii, care s-au oprit şi în faţa locuinţei lui Rupert Murdoch, au scandat ”Taxaţi-i pe bogaţi”. După oprirea în faţa locuinţei magnatului media Rupert Murdoch, manifestanţii au mai făcut o escală şi la reşedinţa lui David Koch, industriaş şi filantrop republican şi au încheiat marşul în faţa unei clădiri impozante din Park Avenue, unde se află locuinţa directorului băncii JP Morgan Chase, Jamie Dimon. Manifestanţii au fost însoţiţi de un important dispozitiv al poliţiei iar zona a fost supravegheată şi de un elicopter. Începând din 17 septembrie, sute de manifestanţi ocupă piaţa Zuccotti din sudul Manhattan-ului, pentru a denunţa lăcomia instituţiilor de pe Wall Street şi un sistem care îi favorizează pe cei mai bogaţi 1% din americani, în detrimentul celorlalţi 99%. Manifestaţiile s-au extins în mai multe oraşe din SUA, inclusiv în capitala federală, unde forţele de ordine au arestat, marţi, şase persoane care au scandat sloganuri într-una din clădirile Senatului american.
INCAPACITATE DE PLATĂ ÎN PENNSYLVANIA Capitala statului Pennsylvania din estul SUA s-a declarat în incapacitate de plată, după o lungă criză bugetară. Consiliul oraşului Harrisburg, cu aproape 50.000 de locuitori, s-a pronunţat cu patru voturi pentru şi trei împotrivă în favoarea lansării procesului de restructurare a datoriei, în conformitate cu legea falimentului din SUA. Astfel, municipalitatea se va putea proteja de acţiunile creanţierilor şi va putea negocia reducerea datoriei, estimată la 310 milioane de dolari, în august. Greutăţile financiare cu care se confruntă oficialii din Harrisburg au început de mai mulţi ani, având la origine un... incinerator de deşeuri care s-a dovedit a fi un real dezastru financiar. Construit în 1972 şi închis pentru că polua atmosfera, incineratorul a fost supus unei renovări costisitoare în anul 2003 şi ulterior a acumulat o serie de probleme tehnice care au dus la umflarea facturii dincolo de capacităţile de plată ale municipalităţii. SUA au adoptat, în 1934, o lege prin care colectivităţile locale şi statele federale pot declara încetarea plăţilor. Cazul municipalităţii din Harrisburg este cel mai important de la începutul crizei economice din SUA, la sfârşitul anului 2007.