Obama cere Congresului SUA să aprobe de urgență Parteneriatul Transpacific

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Obama cere Congresului SUA să aprobe de urgență Parteneriatul Transpacific

Externe 03 Mai 2016 / 16:58 686 accesări

Președintele american, Barack Obama, încearcă să finalizeze Parteneriatul Transpacific (TPP), care ar crea o vastă zonă de liber schimb între 12 state riverane Pacificului, înainte de sfârșitul mandatului său, însă se confruntă cu o puternică opoziție în Congresul SUA. Într-un comentariu publicat pe site-ul publicației ”Washington Post”, Obama a afirmat că înțelege scepticismul alegătorilor, însă ”ridicarea de ziduri care să izoleze SUA de economia globală se va întoarce împotriva economiei americane”. În continuare, Obama a făcut referire și la un amplu acord comercial regional promovat de China, despre care a spus că va afecta negativ locurile de muncă, afacerile și bunurile americane. Reacționând la afirmațiile președintelui american, Ministerul chinez de Externe a comunicat că regulile comerțului mondial ar trebui discutate de toate statele, nu hotărâte de o singură țară. ”China are o atitudine deschisă față de TPP, care ar trebui promovat alături de acordul comercial inițiat de China, pentru a crea o zonă de liber schimb în Asia - Pacific”, a declarat Hong Lei, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

Între timp, în ceea ce privește Parteneriatul Transatlantic, scandalul izbucnit prin publicarea de către Greenpeace a unei părți din proiectul de acord pentru comerț și investiții negociat de UE și SUA ia amploare. Președintele francez, Francois Hollande, a declarat că ”Franţa ar respinge, dacă decizia s-ar lua în acest moment, Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP), deoarece nu poate susţine comerţul liber fără reguli. Nu vom accepta niciodată renunţarea la principii fundamentale pentru agricultura noastră, pentru cultură, pentru reciprocitatea accesului la pieţe publice”. Anterior declarației lui Hollande, secretarul de stat francez pentru Comerț Exterior, Matthias Fekl, afirmase că ”suspendarea negocierilor pe tema TTIP este opţiunea cea mai probabilă în acest moment”.

Acum câțiva ani, SUA şi UE au iniţiat negocieri pe tema Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP). Discuţiile sunt în etapa finală, acordul de liber schimb urmând să fie semnat anul acesta. Luni, SUA au acuzat organizația non-guvernamentală Greenpeace că interpretează greșit informațiile despre un proiect al TTIP pe care acest ONG a reușit să-l obțină în pofida eforturilor SUA și ale UE de a-l păstra secret și care este considerat de Greenpeace o dovadă a faptului că oficialii europeni ar fi dispuși să facă celor americani concesii în privința respectării standardelor comunitare de protecție a consumatorilor și mediului, cum ar fi, de exemplu, cele legate de organismele modificate genetic. Greenpeace a publicat luni 248 de pagini dintr-un document despre care afirmă că reprezintă o parte a proiectului de acord negociat de UE și SUA. În opinia acestui ONG, informațiile prezentate confirmă temerile că acest acord comercial ar conduce la o dereglementare generalizată, de care vor profita marile companii, în detrimentul respectării normelor europene privind sănătatea consumatorilor și mediul. În replică, un purtător de cuvânt al US Trade Representatives (USTR), organismul american ce poartă negocierile cu UE, a declarat pentru France Presse că ”interpretările făcute pe marginea acestui document par a fi în cel mai bun caz înșelătoare și în cel mai rău caz total eronate. Acordul aflat în curs de negociere va păstra, nu va relaxa regulile noastre solide de protecție a consumatorilor, a sănătății și mediului și va pune SUA și UE în poziția de a promova reguli mai solide în întreaga lume”. Sursa citată a reluat astfel punctul de vedere exprimat anterior de Comisia Europeană, tot ca reacție la această scurgere de informații.

Negociat de doi ani în cel mai mare secret, acordul are ca obiectiv eliminarea barierelor vamale și de reglementare, pentru crearea unei vaste zone de liber schimb între UE și SUA. Conform documentelor publicate de Greenpeace, TTIP ar duce la eliminarea acelor prevederi din protecția consumatorilor care blochează organismele modificate genetic și carnea tratată cu hormoni, prin înlăturarea principiului preventiv al UE care impune o prudență în reglementare când există îndoieli științifice cu privire la adecvarea unui produs pentru consumul uman. Aceleași documente sugerează că autoritățile de la Washington au amenințat UE că vor bloca eforturile destinate facilitării exporturilor de autoturisme europene, dacă, în schimb, Europa nu acceptă să permită vânzarea mai multor produse agricole americane.

Taguri articol


12