Obama crede că SUA trebuie să aibă o strategie de retragere din Afganistan

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Obama crede că SUA trebuie să aibă o strategie de retragere din Afganistan

Externe 24 Martie 2009 / 00:00 403 accesări

”Washingtonul trebuie să aibă o strategie de retragere din Afganistan”, a declarat preşedintele american, Barack Obama, deşi Casa Albă se pregăteşte să dezvăluie un plan ce prevede extinderea eforturilor militare, diplomatice şi economice în faţa insurgenţei. Noua strategie americană, aşteptată în următoarele zile, va include importante suplimentări ale efectivelor civile, un grad mai mare de instruire a armatei afgane, un dialog cu insurgenţii şi un sprijin consolidat faţă de Pakistan. Preşedintele, care a făcut din frontul din Afganistan o prioritate internaţională, a promis suplimentarea cu 17.000 de militari a contingentului american, din cauza intensificării în ultimii doi ani a violenţelor, în pofida prezenţei a peste 75.000 de militari străini. SUA vor să trimită sute de civili, în vederea stimulării dezvoltării economice şi politice la nivel local, după ce Guvernul de la Kabul a fost catalogat ca fiind subminat de o corupţie cronică şi incapabil de a face faţă nevoilor de bază ale populaţiei. În program este prevăzută, totodată, o consolidare a efectivelor forţelor afgane, ajungînd, potrivit presei americane, pînă la 400.000 de militari, în speranţa de a însărcina autorităţile de la Kabul să-şi gestioneze propria securitate naţională.

Administraţia Obama a anunţat că intenţionează să demareze un dialog cu talibanii, inspirîndu-se din succesul strategiei americane din Irak care a prevăzut negocierea cu insurgenţii sunniţi şi distanţarea acestora de reţeaua al-Qaida. SUA şi aliaţii lor europeni vor să numească, în Afganistan, un premier care să combată corupţia la nivel guvernamental. Acest lucru vizează să reducă puterea preşedintelui Hamid Karzai, care, în pofida gradului mare de corupţie şi incompetenţă de care este acuzată administraţia sa, ar avea şanse să fie reales în august. Niciun nume nu a fost menţionat deocamdată pentru noul rol, însă SUA îl au în vedere pe ministrul de Interne numit în octombrie, Mohammed Hanif Atmar. Riscul pentru SUA ar fi acela că impunerea unui tehnocrat alături de Karzai va fi percepută drept colonialism, deşi această persoană ar fi un afgan. Karzai declarase săptămîna trecută că intenţionează să reziste unei tentative de reducere a puterii sale. El acuzase un guvern străin că încearcă să submineze Guvernul de la Kabul.

Luni, opt poliţişti afgani au fost ucişi în sud-estul ţării, într-o ambuscadă organizată de talibani. Un vehicul al poliţiei a fost atacat în districtul Spin Boldak din provincia Kandahar. Provincia Kandahar, bastion al talibanilor, este una din regiunile ţării unde insurgenţii sînt cel mai activi.

Taguri articol


12