Obama, criticat de doi foşti secretari americani ai Apărării

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Din cauza Siriei

Obama, criticat de doi foşti secretari americani ai Apărării

Externe 20 Septembrie 2013 / 00:00 334 accesări

Doi foşti secretari ai Apărării în administraţia Obama, Robert Gates şi Leon Panetta, au criticat abordarea preşedintelui american privind Siria şi cererea înaintată Congresului pentru a autoriza o eventuală acţiune militară, a anunţat, miercuri, „New York Times”. În opinia lui Leon Panetta, care a condus Pentagonul în perioada iulie 2011 - februarie 2013, preşedintele ar fi trebuit să acţioneze fără să încerce să obţină votul Congresului. „Când preşedintele SUA desemnează o linie roşie, credibilitatea acestei ţări depinde de faptul că el îşi urmează vorbele prin fapte”, a afirmat Panetta în cadrul unui forum organizat de Southern Methodist University din Dallas, Texas. „Odată ce preşedintele a ajuns la concluzia că armele chimice au fost folosite, ar fi trebuit să ordone o acţiune limitată”, a adăugat el la acest forum, la care a participat şi predecesorul său Robert Gates, secretar al Apărării în perioada 2007-2011. În opinia lui Gates, un republican numit în funcţie în timpul administraţiei George W. Bush, un vot negativ în Congres ar fi fost devastator. „Ne-ar fi slăbit în ochii aliaţilor, dar şi ai adversarilor noştri din lume”, a apreciat el. Dar secretarul care a prezidat politica de trimitere a unor întăriri masive în Irak, în 2007, apoi în Afganistan, în 2009, nu şi-a ascuns reticenţa în faţa unei noi intervenţii militare americane: „Să foloseşti tot felul de trucuri, timp de câteva zile, pentru a sublinia sau valida un punct sau un principiu nu este strategie”. Robert Gates a avertizat asupra „riscului americanilor de a fi percepuţi drept cei răi, în locul lui al-Assad, în caz de atacuri”. Potrivit lui, „atacurile americane în Siria ar turna gaz pe foc în situaţia foarte complexă din Orientul Mijlociu”. Robert Gates nu şi-a ascuns reticenţa în faţa unei operaţiuni militare în Libia.

ATENTAT Cel puţin nouă civili au fost ucişi într-un atentat care a vizat, ieri, un microbuz, în oraşul sirian Homs, anunţă Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) şi agenţia oficială SANA. Atentatul a fost urmat de bombardamente şi schimburi de focuri la periferia oraşului.

ALTĂ VARIANTĂ Preşedintele sirian, Bashar al-Assad, a afirmat că „Siria nu este în război civil, ci este atacată de zeci de mii de jihadişti, majoritatea membri al-Qaida”, într-un interviu pentru postul de televiziune american FoxNews, difuzat miercuri seară. Al-Assad, al cărui interviu a fost realizat marţi, la Damasc, s-a adresat, printre altele, indirect omologului său american, Barack Obama, cerându-i să asculte... bunul simţ al poporului său. În acest interviu extins, realizat de doi jurnalişti americani ai FoxNews, preşedintele sirian a asigurat că ţara sa nu este în război civil. „Avem un război, un nou tip de război, cu zeci de mii de jihadişti de peste 80 de naţionalităţi diferite. Ceea ce vă pot spune este că 80% dintre aceşti terorişti sunt membri al-Qaida şi ai ramurilor sale”, a declarat şeful statului sirian, care a vorbit în engleză. Conform acestuia, „de la declanşarea conflictului, în urmă cu doi ani şi jumătate, zeci de mii de sirieni şi 15.000 de soldaţi guvernamentali au fost ucişi, majoritatea în atacuri teroriste, asasinate şi atentate sinucigaşe”. Acesta a mai afirmat că atacul cu arme chimice de la 21 august a fost realizat de rebeli şi nu de forţele sale armate. Occidentalii şi mai multe state arabe acuză regimul de la Damasc că a comis acest masacru, care aproape a declanşat atacuri militare americane şi franceze.

Preşedintele sirian a recunoscut că ţara sa deţine arme chimice şi a asigurat că acest arsenal va fi distrus. „Cred că este o operaţiune foarte complicată din punct de vedere tehnic. Va necesita mulţi bani, în jur de un miliard de dolari. Distrugerea va respecta un anumit calendar, va fi nevoie de un an, mai mult sau mai puţin”, a declarat Al-Assad. Guvernul sirian a asigurat miercuri că va respecta termenul de o săptămână în care trebuie să furnizeze o informare completă privind arsenalul său chimic, a declarat, la Damasc, adjunctul ministrului rus al Afacerilor Externe, Serghei Riabkov. Rusia ar putea trimite militari în Siria pentru a participa la activităţi legate de asigurarea securităţii misiunii de distrugere a armelor chimice, scria, în ediţia sa de ieri, cotidianul economic rusesc „Kommersant”. Acesta a indicat că numărul total al participanţilor la această misiune internaţională, inclusiv cu militarii din alte ţări, s-ar putea ridica până la 10.000 de persoane. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, consideră că „arsenalul chimic sirian este o alternativă la armamentul nuclear deţinut de Israel”, subliniind că statul evreu nu are nevoie de capacităţi nucleare.

Trupele armatei siriene ar fi aflat de la televizor de atacul chimic comis la 21 august lângă Damasc, scrie jurnalistul britanic Robert Fisk, într-un articol apărut în ediţia de ieri a cotidianului „The Independent” şi citat de RIA Novosti.



12