Obama este candidat la alegerile prezidenţiale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
E oficial!

Obama este candidat la alegerile prezidenţiale

Externe 07 Septembrie 2012 / 00:00 372 accesări

Fostul preşedinte american Bill Clinton l-a desemnat oficial, miercuri seara, pe Barack Obama, candidat al Partidului Democrat la alegerile prezidenţiale din 6 noiembrie. ”Vreau ca Barack Obama să fie viitorul preşedinte al SUA şi cu mândrie îl desemnez să poarte stindardul Partidului Democrat”, a declarat Bill Clinton, în ovaţiile a mii de delegaţi democraţi reuniţi într-un centru de conferinţe din Charlotte, North Carolina. ”Vreau o persoană care să creadă fără cea mai mică îndoială că noi putem recrea visul economic american. Şi, după seara de ieri, vreau un bărbat care a avut bunul gust să se căsătorească cu Michelle Obama”, a glumit Clinton, făcând-o să zâmbească pe Prima Doamnă. Marţi seară, aceasta a rostit un discurs primit cu entuziasm de delegaţi. Preşedinte în perioada 1993-2001, Clinton, în vârstă de 66 de ani, a rostit apoi o pledoarie vibrantă în favoarea preşedintelui Obama, care se va confrunta cu republicanul Mitt Romney la alegerile prezidenţiale din 6 noiembrie.

DISCURSUL AŞTEPTAT Preşedintele SUA i s-a alăturat pentru scurt timp lui Bill Clinton pe scena convenţiei democrate de la Charlotte, la încheierea discursului de aproape 50 de minute al fostului preşedinte. Obama, care nu a luat cuvântul, a urcat în ovaţiile publicului la tribuna Time Warner Cable Arena, unde erau reuniţi aproximativ 6.000 de delegaţi ai Partidului Democrat. Clinton l-a întâmpinat înclinându-se şi îmbrăţişându-l, după care cei doi bărbaţi s-au retras. Obama a acceptat învestitura şi a rostit un discurs oficial pe această temă, în cursul zilei de ieri. Cele două fiice ale sale, Malia şi Sasha, au asistat la discursul său. Marţi, ele au urmărit discursul mamei lor, Michelle, alături de tatăl lor, pe o canapea la Casa Albă.

IRONIA SORŢII Fostul preşedinte Bill Clinton a lăsat în urmă trecutul, dar discursul său la convenţia democrată din Charlotte a fost urmat de o binecuvântare dată de fostul rabin al fostei stagiare la Casa Albă Monica Lewinsky. David Wolpe este un rabin foarte influent în SUA, autorul mai multor lucrări şi invitat în mod periodic de posturile de televiziune. Dar, timp de mai mulţi ani, el a fost rabin la sinagoga frecventată la Los Angeles de fosta stagiară la Casa Albă şi de familia sa. ”Familia Lewinsky a crescut în sinagoga mea”, a declarat el în 2009, într-un editorial foarte critic la adresa lui Bill Clinton. În 1998, al doilea mandat al acestuia s-a clătinat după dezvăluirea aventurilor sale sexuale cu tânăra stagiară în vârstă de 22 de ani. Bill Clinton a fost pus sub acuzare de Camera Reprezentanţilor, pentru sperjur şi obstrucţionarea justiţiei, după care a fost exonerat de Senat. Rabinul Wolpe a denunţat ”minciunile şi faptul că Monica Lewinsky a fost atrasă în noroi”.

POTENŢIAL FURT DE DATE O anchetă privind un posibil furt de date fiscale ale candidatului republican la prezidenţialele din SUA, Mitt Romney, a fost deschisă, a anunţat, miercuri, Secret Service, poliţia federală americană însărcinată cu protecţia înaltelor personalităţi. Cazul a fost declanşat după apariţia online a unei note anonime de răscumpărare prin care se anunţa că s-a intrat în posesia datelor fiscale ale lui Mitt Romney şi ale soţiei sale şi se cerea o răscumpărare de un milion de dolari, înainte de 28 septembrie, dar li se propunea şi persoanelor interesate de aceste informaţii să vireze suma pentru a intra în posesia lor. Subiectul impozitelor plătite de Mitt Romney reprezintă una dintre marile controverse ale campaniei în vederea alegerilor prezidenţiale de la 6 noiembrie.

VOT ANTICIPAT Cetăţenii din 32 de state americane şi din Washington DC pot vota anticipat, începând de ieri, pentru alegerea viitorului preşedinte. Statul North Carolina a deschis scrutinul ieri, imediat după încheierea Convenţiei Partidului Democrat. Până pe 6 noiembrie, milioane de alegători vor putea vota anticipat. Conform estimărilor, 40% dintre americani ar putea vota anticipat, faţă de 33% în 2008.



12