Preşedintele american a fost calificat, miercuri seara, drept mincinos, de către un reprezentant republican, în timp ce îşi rostea în faţa Congresului discursul referitor la reformarea sistemului de asigurări de sănătate. ”Unii vă dau asigurări că eforturile noastre în vederea realizării unei reforme a sistemului de sănătate vor permite asigurarea imigranţilor ilegali. Acest lucru nu este adevărat”, a declarat preşedintele american în faţa celor două Camere reunite ale Congresului. ”Minţiţi!”, a strigat reprezentantul Joe Wilson, republican din South Carolina. ”Reformele pe care le propun nu se vor aplica celor care se află aici într-o situaţie ilegală”, a continuat Obama, îndreptîndu-şi privirea în partea dreaptă a sălii, unde se aflau republicanii. Wilson şi-a prezentat scuzele ulterior într-un comunicat, iar Obama le-a acceptat.
Circa 12 milioane de imigranţi ilegali locuiesc şi lucrează în SUA. Majoritatea dintre aceştia sînt hispanici. Imigranţii care locuiesc legal de mai puţin de cinci ani în SUA nu au acces la cele două sisteme publice de asigurări de sănătate care sînt Medicaid (pentru cei săraci) şi Medicare (pentru persoanele în vîrstă). Dintre cele 46 de milioane de persoane fără asigurare medicală din SUA, o treime sînt imigranţi. Republicanii se opun reformei sistemului de sănătate aşa cum este promovată de administraţia Obama şi majoritatea democrată. Senatorul republican John McCain, fost rival al lui Obama la alegerile prezidenţiale din 2008, a calificat comentariul lui Wilson drept nepoliticos şi a considerat că acesta ar trebui să-şi prezinte imediat scuzele.
Barack Obama a încercat miercuri să îşi impună în faţa Congresului hotărîrea de a reforma sistemul de sănătate, aflat în pragul colapsului şi a denunţat minciunile celor care se opun proiectului său pentru a marca un eşec cu consecinţe pe termen lung al preşediţiei sale. Punîndu-şi în joc capitalul politic în vederea adoptării reformei, care reprezintă în prezent marea sa prioritate internă, dar care începe să îi afecteze preşedinţia, Obama a afirmat că este urgent şi imperativ moral să acţioneze, dramatizînd consecinţele tergiversării şi criticînd spectacolul partizan oferit de adversarii săi republicani. Noua lege va impune americanilor, cu rare excepţii, să aibă asigurare de sănătate, va interzice asiguratorilor să refuze acoperirea medicală din cauza antecedentelor mediale, a explicat acesta. Republicanii sînt îngrijoraţi de costul reformei şi de socializarea medicinei, al cărei preludiu va fi opţiunea publică (o nouă asigurare medicală publică ce îi va cuprinde şi pe cei care nu au aşa ceva). Obama s-a declarat din nou favorabil acestei opţiuni pentru a-i determina pe asiguratorii privaţi să ofere poliţe mai accesibile. Dar a precizat că aceasta nu trebuie să servească drept bază luptelor ideologice şi că este deschis şi altor idei. În ceea ce priveşte costurile, el le-a estimat la 900 de miliarde de dolari pe zece ani. Proiectul va fi finanţat în mare parte prin economisirile din domeniul sănătăţii, prin combaterea fraudelor şi a abuzurilor. Restul va fi plătit de asiguratori şi companiile farmaceutice.