Obama i-a prezentat scuze Angelei Merkel

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Interceptări recunoscute?!

Obama i-a prezentat scuze Angelei Merkel

Externe 28 Octombrie 2013 / 00:00 434 accesări

Preşedintele SUA, Barack Obama, ar fi recunoscut că serviciile secrete americane au interceptat comunicaţiile Angelei Merkel, explicând că nu a ştiut despre această situaţie care ar fi început în 2002, cu trei ani înainte ca Merkel să devină cancelar. Surse citate de publicaţia ”Der Spiegel” au declarat că Agenţia americană pentru Securitatea Naţională (NSA) a interceptat telefonul mobil al Angelei Merkel din 2002 încoace, operaţiunea fiind încă în desfăşurare cu câteva săptămâni înainte de vizita pe care Barack Obama a efectuat-o la Berlin în iunie.

Preşedintele SUA ar fi fost informat din 2010 că serviciile secrete americane interceptau comunicaţiile cancelarului Angela Merkel, dar nu a oprit operaţiunea, afirmă un oficial de rang înalt din cadrul NSA, citat de ”Bild”. O notă internă din 2010 a Serviciului Special pentru Interceptări (Special Collection Service - SCS), o divizie a NSA, arată că agenţi americani ar monitoriza comunicaţiile din aproximativ 80 de locaţii situate în numeroase ţări, inclusiv în oraşe precum Paris, Madrid, Roma, Praga, Geneva şi Frankfurt. Nu se ştie dacă agenţii americani interceptează conţinutul conversaţiilor telefonice sau doar datele de conectare. Potrivit unei surse guvernamentale germane, Barack Obama i-a prezentat scuze Angelei Merkel în timpul conversaţiei de miercuri, preşedintele SUA argumentând că nu ştia de activităţile de interceptare. Poziţia oficială a Casei Albe sugerează că această ipoteză este adevărată. Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei SUA, Jay Carney, a declarat că ”SUA nu monitorizează şi nu vor monitoriza comunicaţiile cancelarului german”, o formulare care nu exclude astfel de activităţi în trecut. Biroul cancelarului german a comunicat miercuri că există informaţii potrivit cărora telefonul mobil al Angelei Merkel a fost interceptat de serviciile secrete americane. În acest context, cancelarul german l-a sunat miercuri pe preşedintele SUA, pentru a-i cere clarificări, afirmând că, dacă informaţiile se vor confirma, această situaţie este total inacceptabilă.

PROTESTE ANTI-NSA Câteva mii de persoane s-au reunit sâmbătă, la Washington, pentru a solicita o nouă lege care să reformeze programele de monitorizare ale NSA, considerate că aduc atingeri vieţii private. La 12 ani de la adoptarea Patriot Act, celebrul text, votat pe fondul atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001, care sporea competenţele serviciilor secrete în domeniul monitorizării comunicaţiilor, circa 4.500 de persoane, conform organizatorilor, au manifestat sub ferestrele Capitoliului, sediul Congresului american, solicitând încheierea spionajului american şi a minciunilor. Arborând bannere turcoaz pe care puteau fi citite mesaje precum ”Nu ne mai supravegheaţi”, manifestanţii au transmis Congresului o petiţie semnată pe internet de peste 575.000 de persoane, prin care le solicită aleşilor americani să elimine orice urmă de îndoială cu privire la amploarea programelor de spionaj ale NSA.

DEFECŢIUNE TEHNICĂ O eroare tehnică apărută în timpul unei operaţiuni de actualizare a fost la originea blocării timp de câteva ore a site-ului NSA, a anunţat, ieri, un reprezentant al instituţiei, negând că ar fi fost vorba de un atac informatic. În mediile online au circulat zvonuri că NSA, aflată în centrul unui scandal internaţional după dezvăluirile despre interceptările practicate, ar fi fost vizată de un atac cibernetic. Mulţi internauţi au atribuit presupusul atac grupului de hackeri Anonymous.

CAMERON, NEINTERCEPTAT Convorbirile telefonice ale premierului britanic, David Cameron, nu au fost supravegheate de SUA, a declarat, pentru BBC, Caitlin Hayden, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională. Potrivit ziarului britanic ”The Guardian”, care cita un document din 2006 dezvăluit de fostul consultant Edward Snowden, NSA a spionat convorbirile telefonice purtate de 35 de lideri din întreaga lume. David Cameron, unul dintre cei mai fermi aliaţi ai SUA, a refuzat să comenteze scandalul privind spionajul american în Europa, însă a luat apărarea activităţii desfăşurate de serviciile de informaţii în lupta împotriva terorismului. Într-o conferinţă de presă desfăşurată la sfârşitul Consiliului European de la Bruxelles, Cameron a criticat gestul lui Edward Snowden de a face dezvăluiri asupra activităţilor de spionaj.

ANCHETĂ BRAZILIANĂ Poliţia braziliană a cerut SUA o autorizaţie pentru a-i interoga pe şefii companiilor Facebook, Microsoft, Google, Yahoo şi Apple, în cadrul unei anchete cu privire la acuzaţiile de spionaj american în Brazilia. Potrivit TV Globo, Poliţia federală din Brazilia va trimite o astfel de cerere autorităţilor judiciare americane, în cadrul unui acord de cooperare judiciară, care îi autorizează pe poliţiştii unui stat să interogheze cetăţeni de pe teritoriul altui stat. Un purtător de cuvânt al Poliţiei federale a refuzat să dezmintă sau să confirme această informaţie, argumentând că nu poate divulga date din cadrul anchetei. Poliţia braziliană a iniţiat o astfel de anchetă după dezvăluirile cu privire spionarea de către SUA a comunicaţiilor preşedintelui brazilian, Dilma Rousseff, şi ale colaboratorilor săi apropiaţi, precum şi ale unor oficiali din cadrul companiei petroliere Petrobras. Autorităţile braziliene au cerut deja audierea fostului consultant al Agenţiei americane pentru Securitate Naţională (NSA) Edward Snowden, refugiat în Rusia, ale cărui documente sunt la originea acestor dezvăluiri. Oficialii brazilieni ai unor companii americane au fost deja interogaţi de Poliţie şi au dezminţit orice complicitate cu serviciile americane de informaţii. Dilma Rousseff a criticat spionajul american la Adunarea Generală a ONU. De asemenea, ea şi-a suspendat o vizită oficială la Washington, prevăzută pentru octombrie.



12