Barack Obama a sosit, ieri, într-o vizită în Canada, unde va discuta, printre altele, despre recesiune, războiul din Afganistan, dar şi pentru a promova o nouă eră în politica externă a SUA, în prima sa vizită în străinătate în calitate de preşedinte al SUA. În contextul celei mai profunde crize economice care a afectat SUA în ultimele decenii şi al unor legături strînse cu economia canadiană, Obama se va concentra asupra modalităţilor în care cei mai importanţi parteneri comerciali ai lumii ar putea declanşa o relansare economică, potrivit consilierilor acestuia. În cadrul discuţiilor cu premierul canadian, Stephen Harper, Obama va aborda, de asemenea, subiectul războiului condus de NATO în Afganistan, încălzirea globală şi securitatea energetică. Produse în valoare de peste 1,6 miliarde dolari traversează zilnic cei 9.000 de kilometri ai frontierei comune, a declarat Obama. Astfel, problemele economiei SUA sînt şi problemele Canadei. Anul trecut, canadienii s-au declarat îngrijoraţi atunci cînd Obama a sugerat, în timpul campaniei electorale, renegocierea Acordului de Comerţ Liber Nord-American (NAFTA) din 1994, care leagă economiile Canadei, Mexicului şi SUA.
De asemenea, se aşteaptă ca preşedintele să abordeze problema încălzirii globale în timpul acestei vizite, iar organizaţia Greenpeace a exercitat presiuni asupra lui Obama, miercuri. Activişti ai organizaţiei s-au legat de un pod din Ottawa pe care au expus două pancarte adresate lui Obama, pe una putîndu-se citi mesajul ”Liderii ecologişti nu cumpără nisipuri bituminoase”, referindu-se la nisipurile bituminoase din Alberta canadiană, care sînt o sursă controversată de producţie de petrol, în SUA. Canada este cel mai important furnizor de petrol al SUA, care vizează producerea de energie în vecinătatea sa nordică, pe care o consideră o sursă mult mai stabilă decît Orientul Mijlociu.
Administraţia Bush a fost dezastruoasă, potrivit opiniei majorităţii canadienilor. În 2005, 38% îl considerau pe Bush mai periculos decît Osama ben Laden. În schimb, Obama este perceput favorabil de către 82% dintre canadieni, potrivit unui recent sondaj de opinie. Astfel, Canada reprezintă o primă vizită aproape obligatorie pentru Obama. Trei dintre ultimii patru lideri ai SUA au venit, în primele lor vizite, în Canada. ”Nu a fost cazul cu preşedintele Bush, iar canadienii s-au simţit ignoraţi”, a declarat Jodi White, un expert în politici publice al Centrului Woodrow Wilson. Canadienii, a declarat aceasta, văd în această vizită un semnal important cu privire la o întoarcere la tradiţii, în timp ce premierul canadian, care este mult mai puţin popular decît oaspetele său, ar putea să se folosească de relaţiile bune cu Obama pentru a-şi spori popularitatea.