Obama întinde mâna Coreei de Nord şi avertizează Iranul

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Obama întinde mâna Coreei de Nord şi avertizează Iranul

Externe 20 Noiembrie 2009 / 00:00 285 accesări

Preşedintele SUA s-a declarat dispus la dialog în dosarul nuclear nord-coreean, joi, la Seul dar a avertizat Iranul că SUA şi aliaţii lor discută în prezent despre consecinţele refuzului Teheranului de a accepta un proiect de acord în domeniul nuclear.

În ultima zi a turneului întreprins în Asia, liderul de la Casa Albă a purtat discuţii cu omologul său sud-coreean, Lee Myung-bak, care au vizat cu precădere dosarul nuclear nord-corean. “Îl vom trimite pe ambasadorul Stephen Bosworth în Coreea de Nord, la 8 decembrie, pentru a începe discuţii directe cu nord-coreenii”, a anunţat Obama. Stephen Bosworth va avea misiunea de a convinge Phenianul să revină la masa tratativelor în şase (SUA, cele două state coreene, China, Rusia, Japonia) privind suspendarea programului său nuclear. Regimul comunist a părăsit aceste discuţii în aprilie. Tensiunile s-au amplificat în această regiune de când Coreea de Nord a efectuat, la 25 mai, un al doilea test nuclear, condamnat de ONU, urmat de mai multe teste cu rachete. Totuşi, la începutul lui octombrie, Phenianul s-a declarat dispus să reia tratativele, începute în 2003, cu condiţia de a avea în prealabil un dialog bilateral cu SUA. “Uşa este deschisă pentru a rezolva paşnic aceste probleme şi pentru a permite reducerea treptată a sancţiunilor împotriva Coreei de Nord şi o mai bună integrare a acesteia în cadrul comunităţii internaţionale. Dar acest lucru nu va avea loc decât dacă Phenianul realizează progrese serioase în dosarul nuclear”, a declarat Barack Obama. Preşedintele Lee şi-a exprimat, la rândul său, speranţa că se va ajunge la denuclearizarea Nordului, în pofida unor negocieri lungi şi dificile.

Încheindu-şi primul turneu asiatic început în Japonia şi continuat apoi în Singapore şi China, preşedintele american a ridicat tonul la adresa Teheranului. El a anunţat că în acest moment, discuţiile se concentrează pe consecinţele pe care ar trebui să le suporte Iranul din cauza refuzului unui proiect de acord privind programul său atomic, lăsând în acest fel să planeze ameninţarea unor sancţiuni şi mai dure. Iranul şi-a anunţat, miercuri, refuzul de a transfera în străinătate o parte a uraniului slab îmbogăţit şi a cerut o nouă reuniune la Viena cu marile puteri, semnalându-şi astfel refuzul faţă de proiectul de acord propus de Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) la 21 octombrie. Joi, la Manila, Mottaki a afirmat că Iranul este gata să suporte noi sancţiuni, refuzând orice concesii. Evocând eventuala înăsprire a sancţiunilor, el a avertizat: “Sunt obişnuiţi să facă acest lucru de patru ani. Cred că sunt suficient de inteligenţi ca să nu repete aceleaşi greşeli”. Şeful diplomaţiei franceze, Bernard Kouchner, şi-a exprimat regretul, miercuri, faţă de răspunsul extrem de negativ al Teheranului.

Taguri articol


12