Barack Obama şi-a reiterat promisiunea din timpul campaniei electorale de a închide centrul de detenţie de la Guantanamo şi de a retrage trupele americane din Irak, dînd asigurări că administraţia sa va încerca să evite o agravare a crizei economice. ”Am declarat de mai multe ori că vreau să închid Guantanamo şi vreau să mă ţin de promisiune”, a declarat el în cadrul primului interviu televizat în emisiunea ”60 de minute”, difuzată pe postul de televiziune CBS, după alegerile din 4 noiembrie. Viitorul preşedinte american a promis în repetate rînduri, în timpul campaniei electorale, că va închide centrul de detenţie din Cuba, ”simbol al exceselor războiului împotriva terorismului condus de George W. Bush”, criticat de comunitatea internaţională. Deschis la începutul lui 2002, la o bază navală americană situată în Cuba, centrul de detenţie adăposteşte, în prezent, 255 de deţinuţi faţă de 800 în trecut.
În ceea ce priveşte războiul din Irak, care a provocat moartea a 4.000 de persoane în rîndul militarilor americani, din 2003, Obama şi-a reiterat de asemenea promisiunile. ”Am declarat în cursul campaniei, şi voi respecta această poziţie, că imediat ce voi prelua funcţia, voi cere Statului Major şi oficialilor din cadrul serviciilor de securitate naţionale să lanseze un plan de retragere a trupelor noastre”, a precizat el. Obama vrea să obţină prin retragerea din Irak soldaţi şi buget pentru războiul din Afganistan, din care a făcut o prioritate a politicii sale externe. În timp ce situaţia s-a ameliorat pe teren în ultimul an, Obama, care s-a pronunţat împotriva invadării acestei ţări în 2003, vrea retragerea personalului militar esenţial în 16 luni, pînă în vara lui 2010. Guvernul irakian a aprobat, duminică, un acord cu SUA care prevede retragerea pînă în 2011.
În plan economic, Obama a afirmat că activitatea sa ca preşedinte va fi să se asigure că administraţia restabileşte încrederea în pieţele financiare, în rîndul consumatorilor şi al întreprinderilor. El a subliniat importanţa luptei împotriva recesiunii. Obama a remarcat că criza financiară a suscitat un consens în rîndul economiştilor, care constă în a afirma că trebuie adoptate toate măsurile necesare pentru a face economia să redemareze şi că trebuie cheltuiţi bani pentru stimularea economiei. ”Nu trebuie să ne îngrijorăm de deficitul acestui an sau al anului viitor. Pe termen scurt, cel mai important este să evităm o agravare a recesiunii”, a adăugat Obama. Pe de altă parte, el a refuzat să se pronunţe asupra datei la care va anunţa primii membri ai administraţiei sale, limitîndu-se să afirme ”în curînd”. Obama, care a fost însoţit de soţia sa, Michelle, a afirmat că aceasta ”îşi va crea propriul rol ca Primă Doamnă şi se va ocupa şi de educaţia celor două fiice, Sasha şi Malia”. Întrebat în legătură cu o eventuală prezenţă a soacrei sale la Casa Albă, el a răspuns că aceasta ar putea să vină să locuiască împreună cu ei, dacă vrea. ”Există în continuare cîteva detalii cu care nu sîntem obişnuiţi, cum ar fi să nu putem să mergem pe jos pe stradă”, a declarat Obama, în timp ce a fost întrebat dacă s-a obişnuit cu ideea că va deveni cel de-al 44-lea preşedinte al SUA.