Barack Obama a ajuns miercuri seară la Berlin, pentru o vizită de două zile în Germania, ultima în calitate de președinte al SUA, în cadrul căreia, pe lângă cancelarul țării-gazdă, Angela Merkel, se va mai întâlni și cu liderii Franței, Spaniei, Italiei și Marii Britanii. Coincidență sau nu, președintele francez, Francois Hollande, pare să își fi... aruncat buzduganul înaintea sosirii sale la Berlin, prin vizita de joi a premierului Manuel Valls în capitala Germaniei. Din păcate, Valls a fost mai... alarmist din fire și a anunțat că Europa s-ar putea destrăma, dacă Franța și Germania nu rămân puternice și nu se unesc în eforturile lor de a oferi proiectelor europene o nouă fundație. Așadar, vizita lui Obama vine cam la spartul târgului, într-o Europă măcinată de criza din Ucraina, criza imigranților, criza din zona euro, ascunsă bine în spatele imigranților, și, mai nou, criza din SUA, odată cu scindarea cel puțin aparentă a societății americane, după alegerea surprinzătoare la președinția țării a republicanului Donald Trump.
Președintele american în exercițiu se află în cea de-a șasea și ultima sa vizită ca șef de stat în Germania, un partener comercial și politic cheie pentru SUA. De-a lungul celor opt ani de mandat ai lui Obama la Casa Albă, acesta a avut o relație de colaborare strânsă cu cancelarul Angela Merkel. De asemenea, tot la Berlin, Obama are programate întâlniri și cu liderii Franței, Italiei, Spaniei și Marii Britanii, pe agenda discuțiilor cu demnitarii europeni figurând și rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA. Pe lângă acest subiect, Obama și interlocutorii săi europeni vor aborda o serie de alte chestiuni de interes comun, inclusiv eforturile de soluționare a conflictelor din Ucraina și Siria, combaterea rețelei teroriste Stat Islamic și relațiile comerciale transatlantice, dar și problema refugiaților.
Ajuns joi la Berlin, în pregătirea vizitei de vineri a lui Francois Hollande, premierul francez, Manuel Valls, a avertizat că ”Europa ar putea eșua și este în pericol să se destrame”, adăugând că este nevoie ca Germania și Franța să se implice mai mult în proiectele europene. Franța ar trebui să-și continue reformele, inclusiv reducerea taxelor pentru societăţile comerciale, iar Germania trebuie să depună eforturi suplimentare în ceea ce privește investiţiile, a adăugat liderul francez, cu ocazia unui eveniment organizat de cotidianul german ”Sueddeutsche Zeitung”. Valls a subliniat că Franța și Germania trebuie să rămână puternice și să ofere proiectelor europene o nouă fundație.