Obama păstrează extrădările extraordinare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Obama păstrează extrădările extraordinare

Externe 03 Februarie 2009 / 00:00 378 accesări

Deşi a interzis închisorile secrete ale CIA şi tehnicile dure de interogare şi se pregăteşte să închidă Guantanamo, noul preşedinte american va menţine programul CIA de extrădări extraordinare, considerate răpiri de către militanţii pentru drepturile omului, relatează ”Los Angeles Times”. Potrivit ordinului executiv semnat săptămîna trecută privind Guantanamo şi tehnicile de interogare dură, CIA are în continuare autoritatea de a reţine şi transfera în secret suspecţi de terorism în state care cooperează cu Washingtonul. Mai mult, foşti şi actuali oficiali din serviciile secrete sînt de părere că programul va fi extins şi va juca un rol şi mai important, pentru că este singura modalitate care mai rămîne de a îndepărta suspecţii de terorism de pe stradă. O prevedere din ordinul semnat de Obama pare să permită CIA să continue să deţină şi să interogheze suspecţii de terorism, atît timp cît detenţia nu se prelungeşte mult timp. Prevederea, care a trecut iniţial neobservată, afirmă că instrucţiunile pentru închiderea închisorilor secrete ale CIA nu se referă la cele folosite pentru a deţine persoane pe termen scurt. Ordinul lui Obama a creat şi un organism care să reexamineze extrădările, pentru a se asigura că deţinuţii nu sînt predaţi unor ţări unde riscă tortura sau încălcarea altor drepturi.

Programul de extrădări extraordinare a devenit o sursă de controversă pentru CIA şi obiectul anchetelor internaţionale, după ce în ultimii ani au apărut informaţii despre operaţiuni marcate de greşeli, confuzii în privinţa identităţii suspecţilor şi acuzaţii că aceştia au fost duşi în ţări unde au fost torturaţi. Parlamentul European a condamnat extrădările drept ”un instrument ilegal folosit de SUA”, iar cîţiva suspecţi au dat în judecată CIA şi o subsidiară a Boeing care închiria avioane agenţiei. O anchetă europeană a conchis că CIA a desfăşurat peste 1.200 de zboruri secrete în spaţiul aerian al UE după atentatele de la 11 septembrie, iar numeroase state membre au colaborat cu agenţia americană. Potrivit spionajului american, raportul UE a exagerat în mare măsură amploarea programului, iar majoritatea zborurilor incriminate transportau personal CIA, nu deţinuţi. Însă, administraţia Obama pare să considere că programul de extrădări este o componentă a războiului împotriva terorismului la care nu îşi permite să renunţe. ”În mod evident, trebuie să păstrăm unele instrumente, trebuie să urmărim în continuare personajele negative”, a declarat un oficial din administaţia Obama, sub acoperirea anonimatului. ”Consilierii juridici au examinat programul de extrădări extraordinare. Este controversat în unele cercuri şi a stîrnit o mare furtună în Europa. Dar dacă este menţinut în anumiţi parametri, este o practică acceptabilă”, a spus acesta.

Decizia de a menţine programul nu a atras proteste majore nici măcar printre militanţii pentru drepturile omului, care acceptă nevoia de a menţine unele instrumente pentru combaterea terorismului. ”În anumite circumstanţe, există un loc legitim pentru aceste extrădări”, a spus Tom Malinowski, de la Human Rights Watch. ”Ceea ce am înţeles eu clar din ordinul preşedintelui este că vrea să creeze un sistem care să nu mai ducă la închiderea oamenilor în temniţe din străinătate pentru a fi torturaţi. Dar crearea acestui sistem va dura ceva timp”. Malinowski spune că a cerut administraţiei Obama să se asigure că suspecţii sînt transferaţi dintr-o ţară în alta doar în situaţia în care li se garantează audierea într-un tribunal oficial. ”Prezentarea unui prizonier în faţa unui tribunal adevărat este o garanţie împotriva torturii, abuzurilor şi dispariţiei”, a spus el.



12