Obama pierde din popularitate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Alegerile se apropie

Obama pierde din popularitate

Externe 14 Iunie 2012 / 00:00 287 accesări

Liderul de la Casa Albă, Barack Obama, care candidează pentru un nou mandat prezidenţial, pierde din ce în ce mai mult din popularitate, pe măsura apropierii alegerilor din luna noiembrie. Dacă în urmă cu o lună, el îl devansa cu 7% pe rivalul său republican, Mitt Romney, în prezent, această diferenţă este de doar un procent, după cum relevă rezultatele unui recent sondaj realizat de agenţia Ipsos. Potrivit cercetărilor sociologice din ultimul timp, popularitatea preşedintelui american scade în mod constant, iar astăzi, Barack Obama se află la cel mai scăzut nivel de popularitate din ultima jumătate de an. Îndoielile cu privire la şansele actualului locatar de la Casa Albă cu cinci luni înaintea alegerilor prezidenţiale l-au ajutat pe Romney să reducă diferenţa până la un procent. În acelaşi timp, Barack Obama continuă să scadă în sondajele privind intenţiile de vot. Numai într-o singură lună, ratingul său a scăzut cu 7%.

FAVORIT UNDE NU TREBUIE Barack Obama este favorit în sondajele din Europa şi Japonia, dar popularitatea sa este mai scăzută în China şi ţările musulmane, potrivit unui studiu publicat ieri de centrul de cercetare Pew. La întrebarea: ”Obama merită să fie reales?”, 92% dintre persoanele intervievate au răspuns da în Franţa, 89% în Germania, 73% în Marea Britanie şi 66% în Japonia, potrivit acestui studiu realizat în 21 de ţări. Obama este creditat însă cu 47% din intenţiile de vot în SUA, faţă de 43% pentru adversarul său republican, Mitt Romney, în ultimul sondaj Wall Street Journal/NBC. Şansele de a fi reales la Casa Albă ar fi în schimb compromise pentru Obama dacă cetăţenii mai multor alte state ar putea vota. În mai multe ţări musulmane, majoritatea cetăţenilor cred că acesta nu merită reales: 62% în Liban, 73% în Iordania şi 76% în Egipt. Chinezii sunt 39% pentru şi 31% împotriva realegerii lui Obama, la fel ca şi ruşii (27% împotrivă şi 25%). Chiar şi în ţările în care popularitatea sa a rămas ridicată, aceasta a scăzut faţă de 2009, când Barack Obama a preluat funcţia de preşedinte al SUA.

În paralel, imaginea SUA în lume s-a ameliorat. ”Imaginea Americii este mai bună de când Obama a venit la putere, în Europa, în Brazilia, în Japonia, în mai multe locuri din lume”, a declarat Richard Wike, unul dintre responsabilii de acest studiu. Aproape peste tot există mai puţin entuziasm însă pentru politica sa internaţională, a adăugat el. Iar preşedintele Obama rămâne mai popular decât predecesorul său, când acesta din urmă şi-a încheiat al doilea mandat în 2008. În Germania, 14% aveau încredere în George W. Bush, în prezent 87% au încredere în Obama. Dar imaginea SUA rămâne în mare parte pozitivă în majoritatea ţărilor vizate de sondaj: Franţa (69%), Marea Britanie (60%), Japonia (72%). Doar ţările musulmane sunt mai puţin favorabile: Turcia (15%), Egipt (19%), Liban (48%), Tunisia (45%). Studiul a fost realizat pe un eşantion de 26.000 de persoane, în 21 de ţări, în perioada 17 martie - 20 aprilie.

ACUZAŢII ELECTORALE Departamentul american pentru Justiţie (DOJ) a anunţat marţi că va depune plângere împotriva statului Florida, pentru nerespectarea obligaţiilor privind întocmirea listelor electorale în cadrul procesului electoral în SUA. Potrivit DOJ, statul Florida procedează la scoaterea electorilor înscrişi pe listele de vot şi încalcă legea federală privind procedurile de înscriere pe listele electorale, care trebuie să fie clare şi nediscriminatorii. Anunţul administraţiei Obama survine în urma unui prim pas făcut de statul Florida, controlat de republicani. Luni, statul Florida a anunţat acţionarea în Justiţie a Departamentului american pentru Securitate Internă, care a refuzat să dea acces la bazele de date privind imigranţii, pentru a verifica dacă străinii au fost înscrişi pe listele electorale. Potrivit postului de televiziune Fox, guvernatorul republican al statului Florida, Rick Scott, a afirmat că autorităţile statului au descoperit că pe listele electorale au fost înscrise persoane care nu au drept de vot, nu sunt cetăţeni americani şi au votat. Florida, cu circa 19 milioane de cetăţeni, ar putea fi unul dintre statele cheie în alegerile prezidenţiale de la 6 noiembrie.



12