Obama rămâne încă patru ani la Casa Albă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
America a ales

Obama rămâne încă patru ani la Casa Albă

Eveniment 08 Noiembrie 2012 / 00:00 393 accesări

Barack Obama l-a învins pe republicanul Mitt Romney în alegerile prezidenţiale de marţi, obţinând, la 51 de ani, un al doilea mandat istoric la conducerea primei puteri mondiale. Obama, primul preşedinte de culoare al SUA, care a venit la putere în urmă cu patru ani, cu sloganuri ale speranţei şi schimbării, a reuşit să convingă majoritatea americanilor că este mai bine plasat să îi conducă încă patru ani, în pofida unui bilanţ economic contestat. Preşedintele democrat în exerciţiu a obţinut victoria în suficiente state-cheie pentru a spulbera speranţele lui Romney de a-l îndepărta de la Casa Albă. Niciodată din anii \'30 şi până în prezent, niciun preşedinte al SUA nu a fost reales în condiţiile unei rate a şomajului mai mare de 7,2%. Un singur democrat, Bill Clinton, a obţinut al doilea mandat la conducerea ţării, după al Doilea Război Mondial. Obama a obţinut victorii într-o serie de state-cheie aprig disputate, între care New Hampshire (nord-est), Pennsylvania (est), Michigan (nord), Wisconsin (nord), dar mai ales Ohio (nord), considerat un adevărat Graal, tot atâtea state în care sperau să învingă şi republicanii. Un imens val de bucurie a cuprins, marţi seara, cartierul general de campanie al lui Obama, Palatul Congresului McCormick Place, la Chicago, unde erau prezente mii de persoane, în momentul în care televiziunile au anunţat triumful candidatului lor. La Boston, în cartierul general al lui Mitt Romney, în schimb, asistenţa a fost cuprinsă de o tăcere ca de plumb.

Imediat după anunţarea rezultatelor, Obama a primit un apel telefonic de felicitare din partea contracandidatului său republican, Mitt Romney, despre care ar fi afirmat că este un gest foarte elegant. După ce a terminat convorbirea, el l-a sunat pe Bill Clinton şi i-a mulţumit pentru munca depusă în vederea realegerii sale. Înaintea acestei campanii, relaţia dintre cei doi nu a fost tocmai bună. În urmă cu patru ani, Obama a candidat împotriva lui Hillary Clinton şi, chiar după ce Bill Clinton a intrat în campanie pentru acesta, tensiunile s-au menţinut. Cei doi par să fi îngropat, acum, securea războiului.

Obama a declarat marţi seara că ”pentru SUA, ce este mai bun urmează să vină”. El l-a felicitat pe Mitt Romney pentru campanie şi şi-a exprimat intenţia de a colabora cu acesta pentru ca ţara să progreseze.

EUFORIE Susţinătorii lui Barack Obama au ieşit în cursul nopţii de marţi spre miercuri în faţa Casei Albe, pentru a sărbători victoria la alegeri, după o zi lungă de suspans şi aşteptare. Este deja un obicei ca după alegeri şi anunţarea rezultatului, susţinătorii să se adune în piaţa din faţa Casei Albe, pentru a sărbători victoria. Mii de persoane au sărbătorit, marţi noapte, realegerea lui Obama, în celebra Times Square din New York, fluturând mici steaguri şi scandând ”Încă patru ani”. Procesul electoral a fost transmis în direct pe ecrane uriaşe, de două posturi de televiziune concurente, CNN şi Fox News. Mii de persoane s-au adunat în celebra piaţă, pentru a trăi împreună momentul, în ciuda temperaturilor apropiate de zero grade.

FELICITĂRI Preşedintele CE, José Manuel Barroso şi preşedintele CoE, Herman Van Rompuy, l-au felicitat pe Barack Obama pentru realegerea sa, într-un comunicat comun, dat publicităţii ieri, la Bruxelles. Premierul britanic, David Cameron, l-a felicitat călduros pe prietenul său Barack Obama. Preşedintele francez, François Hollande, l-a felicitat pe Obama, salutând ”alegerea clară a americanilor pentru o Americă deschisă şi solidară, pe deplin angajată pe scena internaţională”. Cancelarul german, Angela Merkel, l-a felicitat şi ea pe Obama, salutând buna lor colaborare pentru surmontarea crizei. Preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a trimis o telegramă lui Obama, pentru a-l felicita. ”Rusia va coopera cu noua administraţie a SUA ce va fi formată în urma alegerilor prezidenţiale, atât de departe cât va fi pregătit Washingtonul”, a declarat, ieri, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, l-a felicitat pe Obama şi i-a recomandat să acţioneze urgent pentru rezolvarea paşnică a conflictului în Siria şi relansarea procesului de pace în Orientul Mijlociu.

China l-a felicitat pe Obama pentru realegerea sa. Preşedintele Hu Jintao şi premierul Wen Jiabao i-au transmis un mesaj comun de felicitare liderului american. Şi preşedintele egiptean, Mohamed Morsi, l-a felicitat pe omologul său american, afirmând că doreşte consolidarea prieteniei dintre Egipt şi SUA. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, l-a felicitat pe preşedintele SUA, afirmând că alianţa strategică dintre Israel şi SUA este mai fermă ca oricând. La rândul său, preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene, Mahmoud Abbas, l-a felicitat pe Obama, exprimându-şi speranţa că acesta va continua eforturile în favoarea procesului de pace.

PREMIERĂ Prima senatoare din istoria SUA care şi-a recunoscut deschis orientarea homosexuală a fost aleasă, marţi, în statul Wisconsin, în cadrul alegerilor pentru Congres. Democrata Tammy Baldwin, în vârstă de 50 de ani, a fost membră a Camerei Reprezentanţilor. După victoria de marţi, Baldwin, foarte implicată în situaţia din Orientul Mijlociu, accede în Senat, camera cea mai tradiţională şi cea mai prestigioasă din Congresul american. La încheierea alegerilor de marţi, republicanii şi-au păstrat majoritatea în Camera Reprezentanţilor, iar democraţii în Senat.

Statul american Maryland a aprobat marţi, prin referendum, căsătoria între persoanele de acelaşi sex iar statele Maine şi Washington par să facă la fel, potrivit estimărilor unor posturi americane de televiziune. Obama s-a declarat, în luna mai, cu titlu personal însă, în favoarea căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex, o premieră pentru un preşedinte american. Şase state, Connecticut, Iowa, Massachusetts, New Hampshire, Vermont, New York, recunosc până în prezent căsătoria între persoanele de acelaşi sex. Nu mai puţin de 172 de referendumuri le-au fost propuse marţi alegătorilor americani, în acelaşi timp cu scrutinul prezidenţial. Tot marţi, California a respins, prin referendum, abolirea pedepsei cu moartea iar Colorado a devenit primul stat american care a legalizat, prin referendum, consumul de canabis în scopuri recreative.

RECORDURI Victoria înregistrată de Obama la alegerile prezidenţiale de marţi este sinonimă cu noi recorduri în SUA, el devenind al treilea preşedinte consecutiv care îndeplineşte două mandate, o premieră din 1816, comentează ”Wall Street Journal”. Astfel, niciun preşedinte de la Franklin D. Roosevelt (în 1940) şi până în prezent nu a câştigat alegerile cu o rată a şomajului atât de mare, de 7,9%. În plus, aceasta este prima dată din 1816 când trei preşedinţi consecutivi câştigă câte două mandate la Casa Albă. Coaliţia unică ce l-a propulsat pe Obama la conducerea SUA marchează, de asemenea, o schimbare în componenţa electoratului american, diminuarea influenţei americanilor albi şi creşterea ponderii votanţilor latino-americani. Scrutinul a demonstrat cât de mult s-au schimbat SUA în ultimii ani. Romney a câştigat 60% din voturile americanilor albi, iar Obama 38%, cu 5% mai puţin decât în 2008. De la Walter Mondale, care a fost spulberat de Ronald Reagan în 1984, în cursa prezidenţială, democraţii nu au mai obţinut un scor atât de mic în rândul electoratului alb. Obama a declarat că în acest mandat se va ocupa de câteva lucruri neterminate. El vrea să obţină adoptarea unei reforme a imigraţiei, care ar oferi statut legal celor 11 milioane de persoane care trăiesc ilegal în SUA. Republicanii ar putea ajunge la concluzia că este în interesul lor să coopereze. La alegerile de marţi, Partidul Republican a primit o lecţie privind pericolul îndepărtării latino-americanilor. Mulţi strategi republicani au declarat că partidul trebuie să îşi schimbe poziţia faţă de imigraţia ilegală. Latino-americanii reprezină 16% din totalul populaţiei şi ar putea ajunge la 22% în 2030. Ascensiunea lui Obama la putere ar fi putut fi considerată doar o întâmplare fericită, dacă preşedintele nu ar fi obţinut un al doilea mandat. Biografia lui nu seamănă cu niciuna dintre cele ale predecesorilor săi. Obama a fost crescut de o mamă singură şi de bunici. Tatăl lui era din Kenya, iar familia mamei din Kansas. Obama şi-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei în Hawaii, unde a urmat o prestigioasă şcoală privată.

Preşedintele Obama a bătut recordul de popularitate pe Twitter, deţinut anterior de Justin Bieber, cu mesajul ”Încă patru ani”, preluat în scurt timp de câteva sute de mii de utilizatori. Echipa de campanie a lui Obama a fost lăudată pentru succesul în social media, unde echipa contracandidatului republican a pierdut detaşat.



12