”Preşedintele american, Barack Obama şi premierul israelian, Benjamin Netanyahu, sunt uniţi în faţa Iranului, în ceea ce priveşte dosarul nuclear”, a afirmat, marţi, Casa Albă. Cei doi lideri au avut o discuţie telefonică de o oră, marţi seară, după fusul orar al Washingtonului, pentru a discuta despre ameninţarea reprezentată de programul nuclear iranian. După ce a comunicat mai devreme în cursul zilei de marţi că Obama şi Netanyahu nu se vor întâlni la Adunarea Generală a ONU de la New York, din cauza incompatibilităţii de program, Casa Albă a precizat că în pofida informaţiilor apărute în presă, premierul Netanyahu nu a cerut să-l întâlnească pe preşedintele Obama la Washington, iar o asemenea cerere nu a fost refuzată. Cotidianul israelian ”Haaretz” a scris marţi că Netanyahu era gata să meargă la Washington, pentru a se întâlni cu Obama, însă Casa Albă a respins solicitarea acestuia, invocând o incompatibilitate între agendele celor doi.
Precizările Casei Albe de marţi seară intervin în contextul în care Israelul şi SUA îşi exprimă tot mai deschis divergenţele în dosarul nuclear iranian. SUA s-au opus, luni, solicitărilor repetate ale lui Netanyahu de a impune Iranului o ”linie roşie clară” pentru a-l împiedica să se doteze cu arma nucleară. În replică, premierul israelian a afirmat marţi că, în acest caz, comunitatea internaţională nu poate cere Israelului să aibă răbdare înainte de a acţiona în privinţa Iranului. Obama, aflat în campanie electorală pentru un nou mandat prezidenţial, este puternic criticat în privinţa dosarului nuclear iranian de adversarul său republican, Mitt Romney, care îi reproşează că a lăsat baltă Israelul şi că nu dă dovadă de suficientă fermitate în faţa Iranului.
”Iranul ar avea nevoie cam de un an pentru a produce o bombă nucleară, dacă ar lua o astfel de decizie, ceea ce ar acorda destul timp de reacţie SUA”, a reafirmat, marţi, secretarul american al Apărării, Leon Panetta. ”Avem capacitatea de a-i lovi eficient, dacă va trebui să o facem. Avem forţele necesare nu numai pentru a ne apăra, ci şi pentru a face tot ce este necesar pentru a-i împiedica să dezvolte programul de arme nucleare”, a precizat el. Experţii au păreri diferite cu privire la timpul în care Iranul s-ar putea dota cu arma nucleară. În iunie, experţi americani au estimat lor că Iranul dispune de suficiente stocuri de uraniu îmbogăţit la 3,5% pentru a avea în mai puţin de patru luni suficient uraniu puternic îmbogăţit pentru a produce o bombă atomică.