Obama şi-a anunţat candidatura pentru alegerile din 2012

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Obama şi-a anunţat candidatura pentru alegerile din 2012

Externe 05 Aprilie 2011 / 00:00 552 accesări

Preşedintele american şi-a anunţat, ieri, candidatura pentru un al doilea mandat la Casa Albă. Echipa de campanie a preşedintelui a anunţat printr-o înregistrare video postată pe site-ul de campanie şi printr-un e-mail adresat susţinătorilor că Barack Obama va candida, din nou, pentru funcţia de şef al statului, la alegerile din 2012. „Campania tocmai a început. Deschidem birouri, despachetăm cutii şi începem un dialog cu susţinători ca voi pentru a ne ajuta să ne modelăm drumul spre victorie. 2012 începe acum”, se arată într-un scurt anunţ publicat pe site-ul www.barackobama.com.. Barack Obama încearcă să devină al 17-lea preşedinte american care obţine al doilea mandat. Istoria este de partea sa. De mai multe de un secol, un partid politic care a câştigat Casa Albă, a avut două mandate. Anunţul era aşteptat, iar oficiali de la Casa Albă au spus la sfâşitul săptămânii trecute că echipa de campanie va depune în următoarele zile documentele la Comisia Electorală Federală pentru a-şi lansa candidatura la alegerile din 2012. Barack Obama a început deja strângerea de fonduri, iar observatorii politici se aşteaptă că echipa sa de campanie să adune suma record de un miliard de dolari.

Barack Obama, în vârstă de 49 de ani, a fost ales în cadrul alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2008 şi a preluat funcţia în ianuarie 2009, devenind primul preşedinte de culoare al SUA. Este în prezent favorit în cursă, departe de poziţia din care a lansat campania pentru Casa Albă în urmă cu patru ani, dar îl aşteaptă oricum un parcurs dificil, marcat de probleme spinoase precum economia şi războaiele. Este în prezent unul dintre preşedinţii cu cea mai mare rată de aprobare în rândul populaţiei după primul mandat, fiind mai popular decât au fost Bill Clinton sau Ronald Reagan, lideri care au obţinut două mandate la Casa Albă, iar rata şomajului în ţară de 8,8% este în scădere. Cu toate acestea, Obama se confruntă cu provocări periculoase. Refacerea economică este fragilă, iar armata americană este implicată în trei campanii militare periculoase, Afganistan, Irak şi, recent, Libia, care sunt privite cu reţinere de populaţie. În plus, principala sa victorie legislativă, reforma sistemului de asigurări medicale, nu este susţinută încă de majoritatea alegătorilor, la mai mult de un an de la promulgare.

Principalul său punct forte este rata şomajului de 8,8% în scădere. Este favorizat de campania de strângere de fonduri, iar demografia ţării îi creşte şansele. Rezultatele recensământului din 2010, publicate luna trecută, arată o naţiune mai diversă din punct de vedere rasial şi etnic şi cu un electorat orientat mai mult spre democraţi. Acum, 36,3% din populaţie este minoritate, în creştere cu 5,4% în zece ani. Grupul cu cea mai rapidă creştere este cel al hispanicilor, care reprezintă unu din şase americani. Totodată, nu se întrevede un contracandidat semnificativ în alegerile primare.

Cel mai vulnerabil punct al preşedintelui este reforma sistemului de asigurări medicale. Sondajele recente arată schimbări mici în ceea ce priveşte susţinerea pentru această lege, adoptată în urmă cu un an. Potrivit unui sondaj Gallup din luna martie, 46% dintre americani sunt mulţumiţi de măsură, în timp ce 44% se opun faţă de 49% pentru şi 40% împotrivă anul trecut. Opoziţia sa faţă de războiul din Irak l-a propulsat pe Obama în faţa lui Hillary Clinton în 2008. Ca preşedinte, Obama a continuat planul lui Bush de retragere a majorităţii trupelor combatante americane din Irak, dar a extins desfăşurarea din Afganistan şi, recent, a ordonat o acţiune militară în Libia. Unii conservatori l-au criticat că nu a acţionat mai decisiv, în timp ce unii liberali sunt indignaţi că a acţionat în ţara din nordul Africii. O altă problemă sunt cheltuielile mari. Două date din bugetul federal continuă să se agraveze: deficitul anual, care l-a afectat pe Bush când a ajuns la 290 de miliarde în 1992, este acum de 1.600 de miliarde. În 2008, popularitatea lui Bush a scăzut, în condiţiile războiului din Irak şi a deteriorării economiei, iar, odată cu ea, şi entuziasmul republicanilor în cursa pentru prezidenţiale. Barack Obama s-ar putea confrunta cu acelaşi fenomen în 2012. Opoziţia faţă de politicile sale a dus la formarea mişcării Tea Party şi i-a ajutat pe republicani să preia controlul în Cameră în toamna lui 2010.



12