Preşedintele SUA a prezentat mai multe proiecte de lege vizând consolidarea protecţiei datelor personale pe internet, texte care înăspresc şi armonizează reglementările aflate în vigoare. „În prezent, fiecare stat sau aproape fiecare are câte o lege. Asta creează confuzie şi costă scump”, a subliniat Obama într-un discurs susţinut la Agenţia federală pentru apărarea consumatorilor şi controlul concurenţei, în care a insistat asupra necesităţii unei reglementări clare şi pe înţelesul tuturor. Legea pentru protecţia şi notificarea datelor personale va obliga firmele să-şi avertizeze clienţii în termen de 30 de zile de la data descoperirii piratării datelor acestora. Preşedintele american a prezentat și un proiect de lege privind protecţia datelor digitale ale studenţilor, care prevede împiedicarea vânzării acestor date unor terţi dacă nu are legătură cu un program educativ. Aceasta va interzice totodată firmelor să trimită publicitate ţintită pe baza datelor colectate în cadrul educativ.
În momentul în care Obama îşi încheia discursul, o grupare care se reclama ca făcând parte din organizaţia Statul Islamic (SI) pirata conturile de YouTube şi Twitter ale Comandamentului Militar American în Orientul Mijlociu (CENTCOM). Hackerii au postat ameninţări la adresa militarilor americani, semnând cu numele CyberCaliphate, în traducere CalifatCibernetic, sau Stat Islamic în Irak şi Siria. Pe contul YouTube al CENTCOM au fost difuzate videoclipuri de propagandă fundamentalistă atribuite tot reţelei teroriste. Pentagonul a confirmat atacul cibernetic, dar a precizat că nicio informaţie clasificată nu a fost difuzată pe internet.
PLANEAZĂ INTERDICȚIILE
În Marea Britanie, serviciile de mesagerie precum WhatsApp şi Snapchat ar putea fi blocate, după ce premierul David Cameron a promis să intensifice măsurile de supraveghere pe internet pentru a împiedica teroriştii să plănuiască atentate online. Premierul Cameron a declarat că va opri folosirea metodelor de comunicare care nu pot fi citite de serviciile de securitate, precum WhatsApp şi Snapchat, care îşi criptează datele. El a precizat că fanaticii nu ar trebui să poată discuta unii cu alţii fără ca agenţiile de securitate să îi poată asculta. Premierul a promis că va revigora legislaţia privind monitorizarea, blocată de liberal-democraţi, în cazul în care îşi va asigura majoritatea la alegerile din mai. Comentariile sale au reaprins discuţiile din cadrul coaliţiei privind libertăţile civile. Astfel, vicepremierul Nick Clegg a denunţat planurile lui Cameron într-un discurs susţinut ieri, reproşându-i că acestea ar submina viaţa privată. Şeful MI5, serviciul britanic de informaţii interne, Andrew Parker a evocat, joia trecută, riscul unor atacuri ce ar putea fi comise de combatanţi care se întorc din Siria, după atacul sângeros comis la sediul din Paris al săptămânalului satiric francez „Charlie Hebdo”.