Obama vrea să transmită un mesaj de multilateralism

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Obama vrea să transmită un mesaj de multilateralism

Externe 06 Februarie 2009 / 00:00 435 accesări

Barack Obama îşi trimite vicepreşedintele la Munchen, la sfîrşitul săptămînii, la conducerea unei delegaţii de un nivel fără precedent, pentru a semnala că SUA îşi ascultă partenerii, în momentul în care îşi elaborează o nouă şi foarte aşteptată politică externă. Vicepreşedintele american, Joe Biden, va susţine mîine, la Conferinţa Internaţională pentru Securitate de la Munchen, ceea ce un oficial din administraţie a descris drept ”primul mare discurs de politică externă al Casei Albe”. Într-un moment în care Obama are foarte multe de făcut pentru a combate criza economică din SUA, Biden va sublinia viziunea asupra politicii externe şi securităţii naţionale, pe care această administraţie o aduce cu ea pe scena mondială. Este vorba despre dorinţa de multilateralism a lui Obama. Oficialul american citat nu a făcut aproape niciun efort să ascundă că intenţia este de a rupe cu trecutul, după anii Bush marcaţi de războiul din Irak şi încheiaţi cu o crispare în relaţiile americano-ruse.

Obama vrea să transmită mesajul că relaţiile cu Europa sînt în continuare de o importanţă capitală pentru această administraţie, potrivit oficialului. Refacerea relaţiilor degradate cu anumite ţări, în paralel cu dezvoltarea relaţiilor existente cu altele este un lucru pe care guvernul american îl ia foarte în serios, a remarcat oficialul. Dacă raporturile cu aliaţii tradiţionali au fost restabilite după invazia din Irak, Rusia este una dintre preocupările americanilor în perspectiva reuniunii de la Munchen. ”Da, Rusia face parte din Europa şi considerăm relaţiile cu Rusia foarte importante”, subliniază acelaşi oficial american. Obama îi trimite la Munchen pe vicepreşedinte, dar şi pe consilierul său pentru Securitate Naţională, generalul James Jones şi pe trimisul special în Afganistan şi Pakistan, Richard Holbrooke. Anunţată este şi prezenţa generalului David Petraeus, comandantului forţelor militare americane de la Mediterana pînă în Afganistan.

În ceea ce priveşte componenţa delegaţiei ruse rămîn încă semne de întrebare. Miercuri, informaţiile disponibile erau că delegaţia va fi condusă de vicepremierul Serghei Ivanov, dar nu era exclusă şi venirea preşedintelui Dmitri Medvedev. Însă Biden va avea, cu siguranţă, întrevederi bilaterale în marja conferinţei, aşa că o reuniune americano-rusă este plauzibilă. În faţa speculaţiilor despre un posibil anunţ destinat să calmeze tensiunile cu Rusia, oficialii americani spun că nu merg la Munchen pentru a anunţa noi politici. Biden nu merge în Germania nici pentru a încheia acorduri, în cadrul întrevederilor bilaterale pe care le va avea. Scopul participării este mai degrabă de a sublinia comunităţii internaţionale interesul american pentru marile probleme internaţionale, de a reaminti marile principii ale lui Obama, precum refuzul de a alege între securitate şi valori, de a da tonul raporturilor viitoare şi de a porni cu dreptul, potrivit unor surse oficiale. Biden va sublinia, probabil, nevoia ca statele implicate în Afganistan să îşi dubleze eforturile, situaţia din această ţară fiind una dintre marile priorităţi ale lui Obama în politica externă. Totuşi, deşi SUA intenţionează să înceapă un dialog cu Iranul, nu este de aşteptat o întîlnire a lui Biden cu preşedintele Parlamentului iranian, Ali Larijani, care se va afla la Munchen.



12