Obama și Putin au gafat la Beijing

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Obama și Putin au gafat la Beijing

Externe 12 Noiembrie 2014 / 00:00 599 accesări

Preşedintele SUA a fost criticat pe internet pentru că a refuzat limuzina pe care autorităţile chineze i-au pus-o la dispoziţie la summitul APEC, la Beijing, şi pentru că mesteca gumă când a coborât din limuzina sa, relatează cotidianul american ”USA Today”. Potrivit ziarului, Beijingul a făcut pregătiri cu mult înaintea summitului, cel mai important eveniment din capitala chineză de la Jocurile Olimpice de Vară din 2008, Partidul Comunist cerându-le, în urmă cu şase luni, locuitorilor oraşului să-şi cizeleze manierele pentru a-i primi pe liderii lumii. În schimb, cel mai nepoliticos s-a dovedit a fi cel mai de seamă dintre invitaţi, au apreciat unii utilizatori de internet, după ce au văzut transmisia în direct, luni seara, a sosirii celor 21 de conducători ai ţărilor membre ale Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC) la bordul unor limuzine socialiste emblematice, la Water Cube, piscina olimpică.

Obama a refuzat limuzina care i-a adus pe ceilalţi lideri, unul câte unul, la Water Cube, unde au avut loc un dineu, un spectacol şi focuri de artificii. Unii chinezi l-au criticat pe internet pentru că a preferat securitatea pe care i-o oferă limuzina prezidenţială americană, în timp ce alţii au afirmat că-i înţeleg opţiunea. Însă preşedintele american a fost criticat foarte dur pentru că a ieşit din maşină mestecând gumă Nicorette, el încercând să se lase de fumat. Astfel, utilizatori chinezi de internet, care sunt obişnuiţi cu stilul foarte rigid al conducerii partidului unic, l-au catalogat pe liderul celei mai mari puteri mondiale drept un ”trântor nepoliticos” ori un ”rapper neglijent”.

Nici preşedintele rus nu a scăpat de criticile chinezilor. Vladimir Putin i-a pus un şal pe umeri primei doamne a Chinei, luni seara, cu ocazia dineului de la Beijing, în timp ce liderul chinez, Xi Jinping, discuta cu omologul său american, Barack Obama, generând dezbateri pe internet şi reacţia rapidă a cenzorilor chinezi. În timpul dineului de la deschiderea summitului, preşedintele Chinei discuta cu Obama, aşezat la dreapta sa. În stânga liderului chinez se afla soţia sa, Peng Liyuan, care vorbea cu Vladimir Putin. Probabil din cauza frigului, Putin s-a ridicat fără nicio ezitare şi a luat un şal pe care l-a aşezat pe umerii delicaţi ai primei doamne a Chinei, într-o mişcare periculos de apropiată de un flirt, comentează ”Washington Post”. Peng Liyuan, care se confrunta cu situaţia neplăcută de a sta la cină alături de soţul său cu haina altui bărbat pe umeri, a rezolvat problema rapid. După cinci secunde - suficient de mult pentru a arăta apreciere faţă de gestul cavaleresc, dar destul de puţin pentru a nu atrage atenţia asupra momentului jenant -, soţia liderului chinez s-a ridicat, i-a dat unui asistent haina primită de la Putin şi s-a îmbrăcat cu o jachetă. Momentul inedit a generat numeroase comentarii pe internet, inclusiv pe Weibo şi alte reţele de socializare chineze. ”Prima doamnă este fermecătoare, într-adevăr. Forţele străine ostile pur şi simplu nu pot rezista şi trebuie să pună mâna”, a glumit un internaut.

ZONĂ DE LIBER-SCHIMB Liderii statelor din Asia-Pacific, reuniţi la summitul de la Beijing, au aprobat, ieri, o foaie de parcurs ce prevede înfiinţarea unei zone de liber-schimb susţinute de China, a anunţat preşedintele Xi Jinping. Economiile statelor membre APEC reprezintă 57% din PIB-ul mondial şi 44% din schimburile comerciale internaţionale. Preşedintele Xi Jinping a apreciat drept o etapă istorică lansarea procesului pentru crearea acestei zone de liber-schimb, care, în opinia sa, confirmă angajamentul membrilor APEC în favoarea integrării economice regionale. Proiectul este considerat concurentul acordului de Parteneriat Trans-Pacific (TPP), înscris de Washington în cadrul politicii sale de reorientare spre Asia. Parteneriatul TPP exclude China şi este considerat de analiştii chinezi drept o încercare a SUA de a contracara influenţa în creştere a Chinei în plan diplomatic şi economic. Termenul „foaie de parcurs“ arată necesitatea unui consens la care trebuie să ajungă cele 12 economii din cadrul APEC cu privire la acest proiect.



12