Celebrul portret al preşedintelui american, realizat de graficianul Shepard Fairey, una dintre imaginile utilizate în campania acestuia care au fost cele mai apreciate de internauţi, a fost donat National Portrait Gallery din Washington. Portretul, realizat anul trecut de artistul Shepard Fairey, în vîrstă de 38 de ani, a fost proiectat iniţial ca o formă neoficială de susţinere a candidatului democrat la preşedinţie, dar a devenit foarte popular în mediul online. Combinînd culori cu semnificaţie patriotică, portretul-colaj combină influenţe ale stilului lui Andy Warhol cu cel al afişelor anilor \'60 şi cu cel al fotografiilor personalităţilor politice. Agenţia de design la care lucrează artistul a aplicat acelaşi stil grafic copertelor unor albume lansate de trupe celebre, precum Led Zeppelin şi Black Eyed Peas, dar şi afişului de promovare a filmului “Walk the Line”. Portretul lui Obama, donat de colecţionarii de artă Heather şi Tony Podesta, a fost expus la secţiunea Noutăţi a muzeului dijn Washington, care se pregăteşte să prezinte publicului, de asemenea, un portret oficial al preşedintelui.
Americanii de culoare nu au fost singura minoritate care s-a bucurat la învestitura lui Barack Obama, pentru că şi stîngacii au sărbătorit revenirea unuia dintre ei la Casa Albă. „Sînt stîngaci. Trebuie să vă obişnuiţi cu acest lucru”, a spus preşedintele cînd semna primele documente oficiale, sub blitzurile fotografilor. Primul preşedinte de culoare al SUA, Barack Obama nu este însă primul preşedinte care scrie cu mîna stîngă. Foarte mulţi predecesori ai săi au fost stîngaci. Este cazul lui Jimmy Carter, lui George H.W Bush şi al lui Bill Clinton. Ronald Reagan era ambidextru şi deci poate fi revendicat de ambele tabere. George W. Bush era, fără niciun dubiu, dreptaci. Pe de altă parte, indiferent de rezultatul acestor alegeri prezidenţiale, la Casa Albă ar fi ajuns un stîngaci, pentru că şi republicanul John McCain scrie cu mîna stîngă.
Într-un trecut mai îndepărtat, este greu de găsit preşedinţi stîngaci, din cauza aversiunii cu care se confruntau aceştia. Iar această aversiune nu este de dată recentă. În franceză, de exemplu, termenul sinistru provine din cuvîntul latinesc care înseamnă stînga. Potrivit cercetătorilor, stîngacii îşi folosesc ambele emisfere cerebrale pentru tot ceea ce are legătură cu limbajul, în loc să folosească numai una, ceea ce ar putea explica talentele lui Obama, Clinton sau Reagan pentru comunicare. Stîngacii sînt suprareprezentaţi şi printre persoanele care suferă de un handicap mintal. Stîngacii se simt uneori agresaţi, sînt consideraţi diferiţi şi se simt excluşi. Acest sentiment de abandon este foarte răspîndit printre oamenii de ştiinţă sau artiştii care au mult succes. Este un paradox, avînd în vedere că ei sfîrşesc întotdeauna prin a fi lideri în specialitatea lor. Chiar dacă stîngacii au dificultăţi în viaţa de zi cu zi din cauza obiectelor concepute de cei care îşi folosesc preponderent mîna dreaptă - foarfece sau caiete cu spirală - în prezent se pot consola online şi forma o comunitate. Astfel, „Stîngacii pentru Obama” au atras deja peste 620 de membri pe site-ul de socializare Facebook şi îşi exprimă entuziasmul cu multe puncte de exclamare.
Un alt semn al simpatiei de care se bucură familia Obama este şi oferta făcută de un adăpost pentru animale din Winnipeg, Canada, care vrea să îi ofere preşedintelui american cîinele pe care acesta îl caută pentru fiicele sale, cu ocazia vizitei preşedintelui în ţara vecină. Societatea pentru protecţia animalelor din Winnipeg, din provincia Manitoba, a ajutat poliţia, în luna decembrie, să recupereze mai mulţi cîini dintr-o clădire. Organizaţia a luat atunci în grijă 55 de cîini rasa labradoodle, dintre care 21 de căţeluşi şi două femele gestante. Una dintre ele, numită Lilly, a fătat 11 căţeluşi. “Cînd am auzit că preşedintele Obama va efectua în Canada prima sa vizită oficială în străinătate şi că vrea un cîine pentru fiicele sale, mi-am spus că un căţeluş din adăpost ar fi un cadou minunat din partea Guvernului nostru”, a declarat directorul adăpostului, Bill MacDonald. Barack Obama le-a promis fiicelor sale un cîine, pentru a le recompensa pentru răbdarea de care au dat dovadă în timpul cursei sale pentru Casa Albă. Preşedintele american declara recent că vrea fie un labradoodle, fie un cîine de apă portughez.