Obezitatea, provocată şi de temperaturile mari din case

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Obezitatea, provocată şi de temperaturile mari din case

Monden 27 Ianuarie 2011 / 00:00 371 accesări

Creşterea temperaturii medii din spaţiile închise în timpul iernii ar putea fi un factor ce a contribuit la creşterea ratei obezităţii în ţările dezvoltate. Reducerea expunerii la frig are două efecte ce pot dăuna capacităţii de a menţine o greutate sănătoasă: pe de o parte diminuează nevoia corpului de a consuma energie pentru a se menţine cald, iar de pe de altă parte atenuează din acest motiv capacitatea corpului de a produce căldură.

Un studiu efectuat de Departamentului de Epidemiologie şi Sănătate Publică al UCL citează date care arată că temperatura medie înregistrată iarna în case şi în alte spaţii închise a crescut de-a lungul timpului în SUA, Marea Britanie şi în alte ţări dezvoltate. Aşteptările crescute de confort termic conduc la o expunere redusă la frig în sezonul rece şi la expunerea la temperaturi confortabile pentru mai mult timp. S-a descoperit că ţesutul adipos brun (grăsime brună), care poate consuma energie pentru a genera căldură, constituie o parte mai mică din totalitatea ţesutului adipos al unei persoane, în dauna grăsimii albe, care nu are capacitatea de a consuma energie pentru căldură. Pe termen lung, expunerea diminuată la temperaturi scăzute duce la o reducere a ponderii ţesutului adipos brun, lucru ce afectează greutatea şi obezitatea. Reducerea temperaturii din spaţiile închise pe timp de iarnă ar putea contribui atât la scăderea ratei obezităţii, cât şi la diminuarea emisiilor de carbon.

Taguri articol


12