Obezitatea, un ucigaş discret

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Crucea Roşie Română : Ziua Europeană Împotriva Obezităţii

Obezitatea, un ucigaş discret

Eveniment 22 Mai 2010 / 00:00 632 accesări

Societatea Naţională de Cruce Roşie din România filiala Constanţa se alătură comunităţii internaţionale şi susţine campania Ziua Europeană Împotriva Obezităţii (ZEIO), prin organizarea unei acţiuni publice în magazinul Carrefour, care se va desfăşura sâmbătă, 22 mai, la ora 10,00. Voluntarii Crucii Roşii Române, filiala Constanţa şi Asociaţia medicilor de familie „Tomis” Constanţa vor acorda asistenţă şi consultanţii gratuite. Mai exact, se va măsura glicemia, tensiunea, greutatea şi se va calcula indicele de masă corporală (IMC) pentru persoanele interesate. De asemenea, informaţii cu privire la campania ZEIO, precum şi la problematica obezităţii în România vor fi puse la dispoziţie prin intermediul voluntarilor de Cruce Roşie. “Educaţia pentru sănătate este una din activităţile desfăşurate constant de Crucea Roşie Română, de-a lungul celor aproape 134 de ani de activitate. Marcarea ZEIO este o acţiune prin care dorim să atragem atenţia populaţiei asupra acestei ameninţări la adresa sănătăţii. Credem că informarea este primul pas pentru a adopta un stil de viaţă sănătos”, a declarat preşedintele Crucii Roşii Române, Mihaela Geoană.

OBIECTIVUL ZERO ESTE DE A VENI ÎN SPRIJINUL CETĂŢENILOR EUROPENI SUPRAPONDERALI ŞI OBEZI, DE A-I AJUTA SĂ ÎŞI SCHIMBE STILUL DE VIAŢĂ PENTRU A-ŞI CONTROLA GREUTATEA ŞI A-ŞI ÎMBUNĂTĂŢI CALITATEA VIEŢII

Pe lângă instituirea în fiecare an în luna mai a ZEIO, iniţiatorii şi-au propus să facă cunoscute implicaţiile problematicii obezităţii şi să stimuleze partenerii sociali să iniţieze activităţi şi programe specifice, în toate statele membre UE.

STATISTICI ÎNGRIJORĂTOARE. În România, 25% dintre români sunt obezi, iar 50% au probleme cu kilogramele în plus, avertizează statisticile, prevalenţa fiind mai mare în rândul femeilor. Şi datele statistice nu reflectă pe deplin realitate, existând o serie de persoane supraponderale care nu se adresează medicilor şi care au probleme de sănătate ce se pot dovedi fatale în combinaţie cu supraponderabilitatea. Specialiştii susţin că cele mai afectate sunt persoanele cu vârsta peste 30 de ani.

NU MAI MULT DE 2.000 DE CALORII PE ZI. Potrivit membrului în „Programul de analiză a obezităţii ca factor de risc” derulat de Centrul pentru Nutriţie Umană din cadrul Universităţii din Los Angeles, dr. Luigi Gratton, principiul de bază pentru a preveni apariţia problemelor grave de greutate este să nu asimilăm mai mult de 2.000 de calorii pe zi. Proteinele trebuie să reprezinte 30% din regimul alimentar zilnic, carbohidraţii - 40%, iar grăsimile, 30%. Copiii trebuie să mănânce între cinci şi şapte porţii de fructe şi legume pe zi şi să bea multă apă. „Obezitatea este provocată, în multe cazuri, de caloriile lichide, de aceea copiii trebuie să evite băuturile carbogazoase, băuturile energizante şi sucurile în exces (sucurile proaspete din fructe sunt mai bune decât sucurile acidulate). Copiii trebuie să facă, bineînţeles, multă mişcare”, adaugă dr. Luigi Gratton.

GREUTATEA ÎN EXCES, O PROBLEMĂ REALĂ LA COPII. Potrivit statisticilor Centrului de Calcul şi Statistică Sanitară din Ministerul Sănătăţii (MS), 40% dintre copiii români sunt obezi, iar numărul acestora a crescut în ultimii zece ani cu 18%, fapt care-i îngrijorează pe specialişti. Prof. univ. dr. Adrian Georgescu, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale din România, a declarat că programele naţionale derulate în Pediatrie la nivelul MS sunt cât se poate de complete. În ce priveşte obezitatea, profesorul spune că, de mai bine de 10 - 20 de ani, numărul copiilor care suferă de această tulburare este într-o continuă creştere. Prof. univ. dr. Constantin Dumitrache de la Institutul Naţional de Endocrinologie „C.I. Parhon” susţine că deschiderea către vest a facilitat accesul pe piaţa din România a alimentelor nesănătoase, tip junk food sau fast food, dar şi a celor procesate artificial. “Acum toată lumea are mijloace de transport, nimeni nu mai merge pe jos. Copiii nu se mai duc pe jos la şcoală. A dispărut efectiv mişcarea şi atunci ar trebui să scadă şi alimentaţia spre minimum necesar. Programul din zilele de azi acoperă în totalitate ziua şi nu ne permite să avem un program de mese natural, care să coincidă cu necesităţile organismului. Şi masa de seară devine masa principală, cea mai abundentă, care nu se consumă, ci se depune”, declara, nu demult, prof. dr. Constantin Dumitrache.



12