Este nevoie de transformări radicale în agricultură, pentru ca omenirea să facă faţă numărului tot mai mare de oameni care nu au acces la hrană, dar şi schimbărilor climatice. Un studiu internaţional arată că unul dintre riscurile identificate de oamenii de ştiinţă este posibilitatea ca naţiunile sărace să copieze obiceiurile celor bogate, unde rata de obezitate este în continuă creştere.
Sudul Asiei şi Africa sunt cele mai vulnerabile regiuni, în condiţiile în care 1,5 miliarde de oameni, majoritatea locuind în aceste zone, trăiesc în sărăcie. Populaţia planetei va creşte până la aproximativ nouă miliarde de oameni până în 2050. În câteva ţări în curs de dezvoltare, ca Peru, Ghana şi Tunisia, trăiesc în prezent mai mulţi oameni obezi decât flămânzi. Studiul arată că dietele în ţările în curs de dezvoltare vor trece de la cereale, carne, fructe şi legume cu un aport caloric mic la produse bogate în calorii.
Studiul, finanţat de Banca Mondială şi Comisia Europeană, arată că este nevoie de reforme radicale, de genul celor ce au avut loc în revoluţiile industriale şi agricole din secolele XIX şi XX. Investiţii nete de 83 de miliarde de dolari pe an sunt necesare în ţările în curs de dezvoltare pentru a asigura necesarul de hrană estimat de Naţiunile Unite pentru 2050, adică o creştere cu aproape 50% faţă de nivelul actual. Printre poveştile de succes se numără situaţia din Malawi, care a devenit un producător major de porumb, după ce Guvernul a decis să subvenţioneze fertilizatorii. Studiul va fi prezentat la o reuniune a agricultorilor, ce va avea loc între 28 şi 31 martie, la Montpellier, în Franţa, la care vor participa circa o mie de specialişti.