În fiecare an, în preajma sărbătorilor de iarnă, Muzeul de Artă Populară organizează o expoziţie temporară tematică, ce pune în evidenţă două momente de mare însemnătate şi încărcate de obiceiuri pitoreşti: Crăciunul şi Anul Nou. Un astfel de eveniment expoziţional a fost vernisat, zilele acestea, lumea satului românesc - unde au loc importante manifestări tradiţionale, colinde creştine specifice Crăciunului, în interpretarea copiilor şi a cetelor mari de colindători adulţi, precum şi jocurile cu măşti puse în scenă de Anul Nou - fiind mai aproape de publicul constănţean.
Astfel, în cadrul expoziţiei temporare „Obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou” de la Muzeul de Artă este reconstituită atmosfera colindelor din ajunul Crăciunului, prin costume populare de sărbătoare ale colindătorilor din diferite zone etnografice ale ţării. Este expusă, de asemenea, şi recuzita specifică acestor momente: Steaua, sorcova, biciul, buhaiul, traista pentru daruri, clopoţeii.
Aceeaşi expoziţie care poate fi vizitată în această perioadă cuprinde şi costume cu evidentă conotaţie satirică, ilustrând prezenţa mascaţilor în obiceiurile de Anul Nou - Capra, Ursul, Vasilca. De asemenea, jocurile cu măşti sunt legate de vechi rituri de trecere, de fertilitate şi fecunditate.
Sunt expuse publicului şi măşti antropomorfe, măşti de moşi, babe, urâţi, ţigani şi ţigănci, create cu multă fantezie de meşteri ţărani.