Ziua de 9 martie, când Biserica Ortodoxă îi sărbătoreşte pe cei 40 de Mucenici ucişi în Sevastia are, pentru zona tradiţiilor populare, o conotaţie aparte. În această zi, în toate comunităţile rurale era obiceiul de a se scoate plugul la arat, momentul fiind marcat de respectarea unor interdicţii sau de oficierea unor practici cu caracter simbolic. După ce, în luna februarie (luna lui Faur), plugul era trecut prin foc de către fierarul (faurul) satului, era reparat, curăţat şi purificat, iar între plugari se încheiau înţelegeri pentru întovărăşire la arat, în dimineaţa acestei zile plugul era scos în faţa casei în mod festiv. Acesta era momentul ce deschidea, de fapt, ciclul sărbătorilor de primăvară, presărat cu numeroase obiceiuri. În cadrul ceremonialului de scoatere a plugului, femeia din casă era principalul protagonist în desfăşurarea practicilor.
În tradiţia populară se considera că, în ziua de 9 martie, sfinţii mucenici se adunau pentru a participa la un sobor de dezgheţare a pământului şi de slobozire a căldurii, ei bătând, în acest scop, cu ciomegele în pământul îngheţat. Această practică a fost uzitată şi de către sătenii din comunităţile bucovinene, care băteau cu bâtele în pământ zicând: \"Intră frig şi ieşi căldură, / Să ne fie vreme bună / Pentru plug şi arătură\". Ziua mucenicilor era şi un prilej de prognozare a vremii. Se consideră că dacă plouă în această zi, va ploua şi de Paşti; dacă tună, vara va fi prielnică tuturor culturilor; dacă îngheaţă în noaptea dinaintea acestei zile, atunci toamna va fi lungă.
Odată cu instalarea comunismului, credinţele au dispărut din obişnuinţa sătenilor, în special după ce aratul a început să fie executat cu tractorul pe pământul devenit proprietate colectivă. Astăzi, dintre toate practicile străvechi, mai persistă obiceiul ca femeile să coacă în ziua de 9 martie 40 de figurine din aluat, numite \"sfinţişori\" sau \"mucenici\", reminiscenţe ale idolilor neolitici ai fertilităţii, iar bărbaţii să bea câte 40 sau 44 de pahare de rachiu. \"Sfinţişorii\" sunt făcuţi din aluat dospit şi au forma antropomorfă a cifrei opt, cifra echilibrului cosmic. Proaspăt scoşi din cuptor, ei se ung cu miere de albine şi se presară cu nucă măcinată, după care se împart, pentru sufletul morţilor, mai ales copiilor din vecini.
Astăzi, când Biserica îi prăznuieşte pe Sfinţii 40 de mucenici, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, săvârşeşte Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte Sfinţite la Catedrala „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa, începând cu ora 16.30.