Obiceiuri și superstiții: Ce nu ai voie să faci de Rusalii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Obiceiuri și superstiții: Ce nu ai voie să faci de Rusalii

Social 04 Iunie 2017 / 01:09 8803 accesări

Pogorârea Sfântului Duh, sărbătoare cunoscută şi ca Rusalii, este celebrată în fiecare an la 50 de zile de la Înviere. În zilele de Rusalii oamenii ţin cont de o serie de superstiţii, moștenite din moși și strămoși, astfel: în zilele de Rusalii nu e bine să mergi la câmp, pentru că Ielele te pot prinde și pedepsi; de Rusalii nu se intră în vie, nu se merge în locuri pustii, pe langă păduri sau fântâni fiindcă te poți întâlni cu spiritele rele; cine lucrează în această zi va fi pedepsit de puterea Ielelor, deoarce nu cinstește și prețuiește cum se cuvine ziua; de la Rusalii, timp de 9 săptămâni, nu se vor mai culege ierburi de leac; în ziua de Rusalii nu e bine să te cerți cu alții fiindcă vei fi "luat din Rusalii" etc.

De asemenea, o veche superstiție spune că în această noapte nu este bine să dormi sub cerul liber sau să te duci la fântână, deoarece poți să cazi prada farmecelor acestor fapturi, în caz că le surprinzi dansul (Hora Ielelor). Nu este bine ca noaptea să te prindă la răscruci de drumuri, la marginea pădurii, în munți și pe malul apelor, pentru că există șanse mari să surprinzi dansul Ielelor. Nu te urca în pomi, nu te duce în locuri înalte și nu călători departe de casă. Superstițiile spun că cei care fac acest lucru ar trebui să poarte pelin la brâu sau în sân, pentru a se proteja de mânia Ielelor.

În credinţa populară, Rusaliile sunt spiritele morţilor care după ce au părăsit mormintele la Joimari şi au petrecut Paştile cu cei vii refuză să se mai întoarcă în locaşurile lor şi încep să facă rele oamenilor. Pentru a le îmbuna oamenii le-au dat numele de Iele sau Zâne acestor spirite care locuiesc pe lângă izvoare şi prin cântecele lor pot să ia minţile oamenilor şi să-i îmbolnăvească.

Rusaliile urseau copiii la naştere şi preziceau moartea oamenilor şi, pentru a se feri de pericol, pelinul sau alte plante de care se temeau Ielele - usturoi, leuştean sau odolean - erau purtate de oameni la brâu, în sân sau puse în paturi, pe mese sau sub perne, în special în Muntenia, Oltenia, Banat sau Moldova.

Citește și:

MOȘII DE VARĂ: Pomenirea celor adormiți

Moşii de vară, Sf. Treime şi alte celebrări religioase în perioada 1 - 5 iunie

Taguri articol


12