Obiceiurile de iarnă, reînviate la Muzeul de Artă Populară

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Obiceiurile de iarnă, reînviate la Muzeul de Artă Populară

Cultură 30 Decembrie 2011 / 00:00 441 accesări

Cei care doresc să rememoreze atmosfera autentică a sărbătorilor de altădată, dar şi cei tineri, care vor să-şi cunoască tradiţiile, sunt invitaţi, în această perioadă, să treacă pragul Muzeului de Artă Populară, pentru a descoperi „Obiceiurile de Crăciun şi Anul Nou”. O călătorie imaginară în universul şi pe uliţele satului tradiţional este mai mult decât necesară, în această perioadă a anului, când atmosfera instaurată de praznicul Naşterii Domnului mai dăinuie încă, iar Anul Nou bate la uşă vestind un alt moment cheie al creştinătăţii, Boboteaza, care, de altfel, încheie ciclul sărbătorilor de iarnă.

JOCURI CU MĂŞTI Dacă prima sală care găzduieşte frumoasa expoziţie temporară cu obiecte de patrimoniu este dedicată obiceiurilor de Crăciun - în vitrine fiind reflectate portul tradiţional al colindătorilor şi elementele de recuzită, în funcţie de vârstă: copii, feciori, fete sau femei măritate, bărbaţi însuraţi şi bătrâni - cea de-a doua sală pune în evidenţă obiceiurile de Anul Nou. Un accent deosebit se pune pe tradiţionalul obicei al „Plugului” sau „Pluguşorului”, denumit în funcţie de cei care îl „mânuiau”, bărbaţi sau copii şi pe jocurile cu măşti, specifice, cu precădere, perioadei dintre Crăciun şi Anul Nou. Din cadrul acestor jocuri se distinge „Capra” sau „Turca”, în expoziţie fiind redate măşti de moş, babă, ţigancă, portul „Caprei” sau măşti de urâţi. Două vitrine, amplasate în fiecare sală, reflectă obiceiul tradiţional al vestirii Naşterii Domnului, respectiv al Bobotezei, de către preoţii care umblă cu icoana din casă în casă.

„Alături de exponate apar şi fotografii şi texte cu valoare documentară, care subliniază specificitatea zonală a derulării anumitor obiceiuri sau funcţia ritualică a unor vechi colinde populare”, a spus muzeograful Argentina Bărbulescu, cea care s-a ocupat de organizarea frumoasei expoziţii temporare.

Taguri articol


12