Obiecte cu valoare ceremonială, în satul tradiţional

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Obiecte cu valoare ceremonială, în satul tradiţional

Cultură 02 Iulie 2011 / 00:00 716 accesări

Într-o societate cu ritm trepidant, în continuă schimbare şi în luptă cu timpul, revenirea la tradiţie şi la valorile perene este mai mult decât necesară. Acest lucru îl conştientizează şi cei care trec pragul Muzeului de Artă Populară, în această lună, şi se opresc să admire expoziţia temporară cu titlul „Obiecte cu valoare ceremonială în viaţa ţăranului”. Privitorul va descoperi o mulţime de obiecte de colecţie, din patrimoniul instituţiei de etnografie, cu o simbolistică bogată. „Sărbătorile legate de ciclul vieţii - naştere, nuntă, înmormântare - precum şi cele legate de ciclul agrar au dezvoltat o serie de obiecte şi practici magice, de asigurare a prosperităţii, belşugului, de însănătoşirea celor bolnavi şi de trecerea în lumea de dincolo”, a subliniat muzeograful Ioana Tompe. Scopul expoziţiei este tocmai acela de a arăta publicului recuzita ceremonială specifică acestor rituri magice. Astfel, în prima sală sunt etalate obiecte specifice, care ilustrează spectaculozitatea acestor obiceiuri speciale, plecând de la vestimentaţia şi podoabele specifice, până la colacii şi darurile specifice care se fac cu acest prilej. „Spectaculos” este atât obiceiul nunţii, dar şi cel al înmormântării, căruia îi sunt specifice obiecte cu mare încărcătură simbolică: crucea de mână, toiagul mortului, masca de priveghi, specifică zonei Vrancei, ofrandele cuvenite defuncţilor (ştergare, pânzeturi, colaci).

Expoziţia prezintă şi „recuzita” caracteristică sărbătorilor de peste an, cu dată fixă şi mobilă, în care se aduc ofrande pentru moşi şi strămoşi, dedicând un loc special şi plantelor de leac, cu funcţie apotropaică, dar şi sărbătorilor agrare, punându-se accent pe Drăgaică sau Sânziene, dar şi pe sfinţirea cu agheasmă a primei brazde trase de plug.

Cea de-a doua sală a expoziţiei este dedicată, cu precădere, prezentării recuzitei specifice sărbătorilor religioase majore, cum ar fi Crăciunul, Sfintele Paşti, Sfântul Gheorghe, Înălţarea Sfintei Cruci.

Expoziţia „Obiecte cu valoare ceremonială în viaţa ţăranului” este completată cu un consistent material foto-documentar.

Taguri articol


12