Viziunea Bruxelles-ului asupra unei politici de vecinătate consolidate include o zonă economică extinsă, o mobilitate mai mare, asistenţă tehnică şi financiară pentru guvernele ţărilor din PEV şi poate chiar un acord energetic regional, a declarat comisarul european Benita Ferrero-Walder. În discursul de la conferinţa de luni despre politica europeană de vecinătate (PEV), Benita Ferrero-Walder a punctat principalele scopuri ale conferinţei, cît şi aspectele discutate pe parcursul întîlnirii. Ea a subliniat angajamentul CE de a consolida relaţiile de bună vecinătate şi de a afla, prin intermediul conferinţei, răspunsurile, poziţiile şi părerile statelor invitate.
Primul punct abordat de comisar, potrivit discursului publicat pe site-ul Comisiei, a fost viziunea Bruxelles-ului pentru o zonă integrată economic care să acopere UE şi vecinii săi din Europa şi de la Mediterană. Aceasta ar presupune libera circulaţie a mărfurilor, serviciilor şi capitalului şi accesul acestor ţări la piaţa internă europeană. “Ştiu că vecinii noştrii îşi dau seama de forţa acestei oferte - o piaţă de 500 de milioane de consumatori se deschide în faţa lor. Dar trebuie să ne amintim şi de alte beneficii pe care le aduce politica de bună vecinătate: capacităţi administrative îmbunătăţite, un mediu de afaceri mai stabil şi un fond ridicat de investiţii străine”, a spus demnitarul european, care a adăugat că procesul implică reforme şi dificultăţi, dar UE este dispusă să sprijine statele partenere pe această cale. Al doilea punct abordat a fost libera circulaţie a persoanelor, pe care CE doreşte să o îmbunătăţească prin facilităţi în acordarea vizei. La sfîrşitul acestui an, R. Moldova şi Ucraina vor putea să vadă rezultatele semnării acordurilor de facilitare a obţinerii vizelor. Pe de altă parte, CE susţine o nouă schemă de şcolarizare care să sprijine participarea la studii în universităţi din UE a 1000 de studenţi şi profesori străini. CE propune un nou sistem de parteneriat pentru libera circulaţie, care să ghideze statele vecine şi să fie concentrat pe responsabilitatea comună a ţărilor vizate în ceea ce priveşte combaterea dezavantajelor migraţiei. Bruxelles-ul propune metode de a facilita accesul forţei de muncă din ţările vecine în statele UE prin cote anuale, vize pe o perioadă limitată şi instrumente practice pentru satisfacerea cererii şi a ofertei în acelaşi timp.
În ceea ce priveşte energia, comisarul european a reamintit existenţa unor acorduri bilaterale cu Azerbaidjan, Maroc şi Ucraina şi că preşedintele Comisiei Europene, Manuel Barosso, speră să încheie memorandumuri de înţelegere cu Algeria şi Egipt. Oficialul european a anunţat lansarea unui studiu de fezabilitate pentru a vedea dacă şi unde anume cadrul legal european şi din ţările vecine în domeniul energiei poate fi îmbunătăţit şi cum anume. Studiul va vedea dacă un nou acord de vecinătate în domeniul energiei ar fi cea mai eficientă soluţie. Un alt obiectiv al politicii de vecinătate este creşterea eficienţei energiei şi a exploatării surselor de energie alternativă, precum cea solară şi eoliană. Ultimul punct al discursului s-a referit la ajutorul tehnic şi financiar. În ceea ce priveşte ajutorul tehnic, unele state au participat deja la programe şi seminarii despre diverse probleme ca serviciile veterinare, siguranţa maritimă şi protecţia consumatorului. CE propune două mecanisme inovatoare de ajutor financiar. Primul, care va fi implementat pînă la sfîrşitul anului, se referă la folosirea unor fonduri UE pentru a obţine sume mai mari de la alte instituţii financiare internaţionale, în timp ce al doilea va finanţa cu bani europeni ţările cu succese deosebite în îndeplinierea obiectivelor de guvernare propuse.