Obligaţi să mergem la doctor, preventiv!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cheltuieli mai mici - suferinţă redusă Medicina de prevenţie nu mai trebuie ignorată!

Obligaţi să mergem la doctor, preventiv!

Eveniment 20 Mai 2014 / 00:00 756 accesări

În sfârşit, autorităţile din Sănătate au ajuns la concluzia că sistemul sanitar nu-şi mai permite să ignore medicina de prevenţie. Se ştie că, în cazul în care o boală este depistată în timp util, şi costurile sunt cu mult mai mici, iar suferinţa bolnavului poate fi mult redusă. Şi pentru că românii sunt cu greu aduşi la doctor, a fost introdusă obligativitatea controalelor medicale. Astfel, se are în vedere propunerea unor măsuri pentru cei care nu vor veni la aceste controale periodice, a anunţat, ieri, secretarul de Stat din Ministerul Sănătăţii (MS), Alin Iulian Ţucmeanu. “La Contractul-cadru aprobat de Guvern pentru 2014 - 2015 şi aprobarea pachetului de bază al serviciilor medicale, ca noutate s-a introdus această obligativitate”, a spus secretarul de Stat. El a arătat că, pentru început, nu vor fi impuse sancţiuni celor care nu vin la medic, dar se are în vedere propunerea unor posibile măsuri în cazul acestora.

ŢUCMEANU A PRECIZAT CĂ AUTORITĂŢILE IAU ÎN CALCUL CA POSIBILE SANCŢIUNI PLATA SUPLIMENTARĂ A ANUMITOR SERVICII MEDICALE, ÎN CAZUL CELOR CARE NU MERG LA CONTROALELE PERIODICE.

“Chiar dacă te ştii sănătos, dacă ai până în 39 de ani trebuie să faci un control o dată la trei ani la medicul de familie. Am impus această măsură pentru că medicina de prevenţie este foarte importantă. O boală descoperită la momentul iniţial oferă şanse mult mai mari de refacere a pacienţilor, dar implică şi costuri mult mai mici pentru stat”, a spus Ţucmeanu. Reamintim că, în 13 mai, Guvernul a aprobat pachetele de servicii medicale, de bază şi minimal, şi Contractul-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru 2014 - 2015. În scopul prevenirii îmbolnăvirilor, noul pachet de bază, care intră în vigoare la 1 iunie, prevede vizite periodice la medicul de familie. “Punem un accent important, în premieră, pe prevenţie. Introducem pentru pacienţii asimptomatici până la 39 de ani o vizită obligatorie la medicul de familie, cel puţin o dată la trei ani, iar pentru cei după 40 de ani, prezenţa anuală la medicul de familie”, declara, atunci, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu. Tot anual vor merge la medicul de familie persoanele asimptomatice cu vârsta între 18 şi 39 de ani depistate cu risc înalt.

Nu vă îngrămădiţi, pe 1 iunie, la uşile medicilor de familie!

Medicii de familie atrag atenţia pacienţilor să nu vină buluc la uşile lor, pe 1 iunie, pentru că toţi vor fi programaţi în timp util. „Nu orice boală poată fi depistată preventiv. Pacienţii nu trebuie să vină la medicul de familie la 1 iunie. Regula programării pentru boala cronică şi pentru consultaţia preventivă rămâne valabilă. Din respect pentru pacienţi, ei trebuie să se programeze, pentru că nu este normal să stea cinci ore la uşa cabinetului. Mesajul este să acceseze medicul de familie şi să se programeze pentru controlul preventiv. Acum putem face acest control cu chestionare de risc şi un minim de investigaţii, în scop preventiv”, a declarat preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, dr. Rodica Tănăsescu. Ea a precizat că rezultatele controalelor medicale preventive nu pot fi văzute imediat, ci peste 10, chiar 20 de ani.

Dacă americanii nu merg la doctor…

Preşedintele SNMF a explicat ce se întâmplă în SUA dacă pacienţii nu se prezintă la controlul preventiv obligatoriu. “Ei primesc acasă o scrisoare: „Dragă doamnă Smith, în anul precedent nu v-aţi prezentat pentru controlul Papanicolau. Din acest motiv, este posibil să cauzaţi sistemului de sănătate cheltuieli suplimentare. Din acest motiv, asigurarea dvs. de sănătate va creşte cu 50%. Dacă vă veţi prezenta la controlul preventiv, asigurarea dvs. va reveni la valoarea iniţială“”, a arătat preşedintele SNMF, care a adăugat că un astfel de sistem este agreat şi de Ministerul Sănătăţii, şi de Colegiul Medicilor din România, dar decizia finală privind posibile sancţiuni în cazul celor care nu se prezintă la controlul obligatoriu va fi luată după consultarea tuturor opiniilor. Prin noul proiect, care va intra în vigoare la 1 iunie, medicii vor face, în medie, tot 20 de consultaţii pe zi programate.



12