Obligațiile angajatorilor și drepturile angajaților ce lucrează de sărbători

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Obligațiile angajatorilor și drepturile angajaților ce lucrează de sărbători

Social 31 Decembrie 2016 / 12:21 1241 accesări

În zilele de sărbători, mai mult de un milion de români sunt la serviciu pentru că specificul domeniilor în care lucrează presupune un regim de foc continuu al activității. Mediafax consemnează principalele normative referitoare la fluxul continuu și opiniile unor reprezentanți ai acestor sectoare.

Printre sectoarele cu foc continuu se numără extracția de cărbune, minereuri și țiței, energia, transporturile publice (locale, regionale și naționale – feroviare, rutiere, aeriene sau navale), metalurgia, industria chimică, dar și serviciile sociale de stat ca medicina, ordinea și siguranța publică sau unitățile de urgență. În aceste domenii, activitatea nu se poate opri fie pentru că fluxurile tehnologice nu permit întreruperea, fie pentru că necesitățile sociale impun un caracter permanent al asigurării acestor servicii.

La nivel normativ, Codul Muncii are prevederi specifice atât pentru drepturile salariaților care lucrează în foc continuu, cât și pentru obligațiile angajatorilor din aceste domenii. Salariaților li se asigură „compensarea cu timp liber corespunzător în următorele 30 de zile”. Sau, în cazul în care - din motive justificate - nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de „un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzator muncii prestate în programul normal de lucru”. Iar în privința contravențiilor care se aplică pentru nerespectarea dispozițiilor privind sărbătorile legale, Codul Muncii prevede că dacă angajatorul obligă pe salariați să vină la lucru și nu activează într-un domeniu în care activitatea este la foc continuu sau dacă angajații vin la lucru, dar nu li se acordă zi liberă ulterior sau un spor de 100% la salariu, atunci angajatorul poate fi amendat cu 5.000 până la 10.000 de lei.

Potrivit președintelui Blocului Național Sindical (BNS), Dumitru Costin, salariații de la stat care lucrează în foc continuu de sărbători sunt mai puțin avantajați decât salariații din sectorul economic. „La stat, sporul este de 75% din salariu fără zile libere compensatoare, în timp ce în sectorul economic sporul salarial este de 100% plus zile libere compensatoare”, a declarat Dumitru Costin, pentru Mediafax.

În sectorul feroviar – unde fluxul este în mod tradițional neîntrerupt – sporurile pentru munca suplimentară nu sunt diferite în zilele obișnuite față de cele de sărbători. „Pentru munca între orele 22.00 și 7.00, sporul este același la Revelion, Crăciun sau Înviere ca și în celelalte nopți de peste an. Iar pentru zilele de sărbători, sporul salarial este de 100% atât pentru personalul TESA, cât și pentru mecanicii de locomotivă și ceilalți angajați care gestionează deplasarea trenurilor”, a declarat pentru Mediafax președintele sindicatului CFR Mișcare Comercial, Gheorghe Frățică.

Taguri articol


12