Naţiunile Unite îşi vor menţine observatorii neînarmaţi în Siria în pofida escaladării violenţei ce a condus la suspendarea patrulelor lor, a anunţat şeful operaţiunilor ONU de menţinere a păcii, Herve Ladsous. Anterior, generalul Robert Mood, şeful misiunii de observatori ai ONU în Siria (Misnus) a explicat că observatorii au obligaţia morală\' să rămână acolo, chiar dacă creşterea violenţei a condus la suspendarea patrulelor lor, potrivit unor diplomaţi prezenţi la o reuniune a Consiliului de Securitate.
Situaţia din Siria este foarte gravă. Cel puţin 58 de persoane au fost ucise, ieri, 29 de victime fiind militari implicaţi în confruntări armate cu insurgenţii. Violenţele din Siria au afectat între 1,5 şi 3 milioane de refugiaţi, în timp ce întreaga populaţie civilă siriană suferă de pe urma lipsei de hrană şi combustibili. Circa 87.000 de persoane au părăsit deja Siria şi beneficiază de protecţie în ţările vecine, mai ales în Turcia, Liban şi Iordania. Prin urmare, Comisia Europeană a decis acordarea a încă zece milioane de euro drept ajutor umanitar pentru refugiaţii sirieni, în condiţiile în care comisarul european pentru Cooperare Internaţională şi Ajutor Umanitar Kristalina Gheorghieva vizita, ieri, o tabără de refugiaţi situată la Kilis, în Turcia. Asistenţa umanitară furnizată de executivul UE ca răspuns la criza din Siria ajunge astfel la 43 de milioane de euro, dintre care 23 de milioane de euro sunt asigurate prin politica de vecinătate europeană. Activităţile umanitare includ asigurarea de adăposturi, alimente, medicamente, apă potabilă şi echipamente electrocasnice de bază pentru aproape 700.000 de persoane afectate de violenţele din Siria şi ţările vecine. Alte ajutoare umanitare, în valoare de 24,6 milioane de euro, au fost livrate separat pentru civilii sirieni de către statele membre ale UE. Comisia Europeană va continua să finanţeze activităţile umanitare pentru populaţia civilă siriană prin intermediul partenerilor internaţionali, precum Comitetul Internaţional al Crucii Roşii şi Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, precum şi cu organismul specializat din cadrul ONU.
Înăsprirea condiţiilor de viaţă pentru populaţia civilă şi cum violenţele fac tot mai multe victime, încep să fie arătaţi şi ţapi ispăţitori. Preşedintele Obama a declarat că Rusia şi China sunt conştiente de riscul războiului civil în Siria însă nu aderă încă la un plan internaţional pentru înlăturarea preşedintelui Bashar al-Assad. Preşedintele american a declarat că le-a spus omologilor rus Vladimir Putin şi chinez Hu Jintao, cu care s-a întâlnit la Los Cabor în cadrul summit-ului G20, că preşedintele al-Assad nu mai poate rămâne la putere, regimul său fiind acuzat că a masacrat un număr mare de civili. Liderul de la Casa Albă a recunoscut că legăturile istorice dintre Moscova şi Damasc şi reticenţa Chinei de a interveni în problemele interne ale altor state frânează rezolvarea crizei siriene. Preşedintele rus Vladimir Putin a fost categoric în conferinţa de presă de la încheierea summit-ului G20: „Considerăm că nimeni nu are dreptul de a decide pentru alte state cine trebuie să fie la putere sau nu”.
Pe de altă parte, un ofiţer al Statului Major rus a declarat că două nave mari de transport, Nikolai Filcenkov şi Cesar Kunikov, se pregătesc să plece către Tartus cu mai multe persoane la bord. În caz de necesitate, această misiune va fi capabilă să asigure securitatea cetăţenilor ruşi şi să evacueze o parte din echipamentele ruse în portul Tartus. Totodată, Iranul este suspectat că sprijină regimul sirian în timp ce mai multe state din Golful Persic sprijină opoziţia siriană.