Vin Sărbătorile și magazinele sunt deja pline de jucării imprimate sau întruchipând cele mai apreciate personaje din desenele animate: Violetta, Elsa, Cars, Mickey Mouse, Garfield, Winnie the Pooh sau mai recentele jucării Star Wars. Jucării, îmbrăcăminte și încălțăminte, caiete, penare, accesorii și multe alte obiecte brănduite cu personajele din desenele și filmele preferate sunt pe lista de dorințe de Crăciun ale copiilor. Mulți visează să aibă întreaga colecție de personaje din desenele animate preferate, pe care să le poarte cu ei în orice moment, așa că apelează la orice metodă pentru a îi convinge pe părinți să le completeze colecția de obiecte preferate. Părinții se plâng de multe ori că dorințele copiilor fac gaură în bugetul familiei, pentru că produsele brănduite ale Disney sunt mult mai scumpe decât obiectele similare din comerț. Cum ar trebui să procedeze adulții pentru a reduce din cheltuielile de acest fel și pentru a reuși totuși să le facă pe plac celor mici ne explică psihologul constănțean Cristina Dincu. ”Important este să le oferi copiilor alternative. De la vârsta de 3 ani, copiii își dezvoltă imaginația, așa că părinții îi pot ajuta să își creeze jocuri proprii. Din când în când, părinții îi pot cumpăra câte o jucărie sau obiect foarte râvnit de copil, dar acest lucru trebuie să devină un eveniment sau un premiu pentru copil, nicidecum o obișnuință”, a explicat psihologul.
DEMONSTRAȚII DE VOINȚĂ Specialistul a precizat că, la vârste mici, copiii cer diferite lucruri nu pentru că își doresc să aibă respectivele obiecte, ci pentru că fac exerciții prin care încearcă să își impună voința. De aceea, părinții nu ar trebui să cedeze presiunilor copiilor și micilor spectacole pe care aceștia le dau în magazin atunci când încearcă să obțină lucrurile pe care le doresc. ”Important este ca părintele să nu cedeze și să nu se lase copleșit de percepția celorlalți în acel moment. Mica ieșire nervoasă a copilului ar trebui tratată cu indiferență, ignorând gândul ”Ce o să creadă ceilalți despre mine?”. După câteva episoade în care copilul vede că este ignorat și nu obține ce își dorește, el va renunța la astfel de ieșiri”, a subliniat psih. Dincu. Pe de altă parte, dacă celui mic i se promite o jucărie, părintele trebuie să își țină promisiunea dată, pentru că în acest fel copilul va învăța o lecție de corectitudine. El va înțelege că mama nu are bani acum să-i cumpere un anumit obiect, însă îi va primi în anumite condiții și într-un anumit moment, spune specialistul.
CÂND DESENELE DEVIN PREA MULT Pasiunea pentru personajele din desene animate se reflectă nu doar în dorința de a avea jucării și alte obiecte cu prințesele sau eroii preferați, ci și în plăcerea de a viziona repetitiv anumite episoade de desene. Unii copii dezvoltă adevărate obsesii pentru personaje, învățând replicile și gesturile eroilor preferați. Psihologul spune că acest lucru este normal în jurul vârstei de 2 - 5 ani. ”Copiii așa fac, din pasiunea pentru un anumit personaj sau jucărie, se uită repetitiv la un anumit episod de desene timp de câteva săptămâni, până se plictistesc. Părinții nu trebuie să se îngrijoreze, pentru că nu este un comportament exagerat”, a spus psih. Dincu. Specialistul le recomandă părinților să nu se îngrijoreze din orice gest pe care îl face copilul, fapt care se întâmplă de obicei la familiile tinere, iar pentru fiecare neliniște să se adreseze unui specialist care le poate explica de ce copilul are un anumit comportament și dacă acesta este normal sau nu.